Radar · Nyheter

Talibaner tvingar svenska kliniker att stänga

Ahmad Khalid Fahim är programchef för Svenska Afghanistankommittén i Afghanistan.

Talibanrörelsen tvingar Svenska Afghanistankommittén (SAK) att stänga flera kliniker i centrala Afghanistan. Talibanerna anser att biståndsorganisationen misslyckats med att hålla civila afghaner säkra.

Fyra personer dödades vid en av Svenska Afghanistankommitténs kliniker natten till den 9 juli i provinsen Wardak, väster om huvudstaden Kabul.

Attacken fördömdes av SAK, men talibanerna anser att biståndsorganisationen har misslyckats med sitt säkerhetsarbete och att organisationen inte kan garantera sina afghanska anställdas säkerhet.

Efter attacken sade programchefen Ahmad Khalid Fahim att han fruktar att dådet skulle leda till att människor skulle bli rädda för att söka vård.

"Inte acceptera"

– Vi har fått bekräftat att det var de afghanska säkerhetsstyrkorna som låg bakom räden mot kliniken. Efter det har talibanerna krävt att all sjukvårdsverksamhet ska stängas i provinsen Wardak, säger Sonny Månsson, SAK:s landschef i Afghanistan till TT.

– Detta kunde vi inte acceptera, men talibanerna har gått in och hotat och tvångsstängt våra kliniker i de områden där de har kontroll. För att säkerställa att vår personal inte drabbas mer än de redan har blivit kan vi inte göra annat än att acceptera stängningen, fortsätter Sonny Månsson.

Enligt SAK har talibanerna tvingat organisationen att stänga 42 av 77 kliniker i Wardak. Fler än 5 700 patienter drabbas. Klinikerna är fortfarande öppna i de områden som kontrolleras av regeringsstyrkorna.

Kravet från talibanerna kom under helgen, uppger SAK i ett pressmeddelande.

"Drabbar civila"

Svenska Afghanistankommittén har fler än 6 000 afghanska anställda som arbetar i 14 afghanska provinser.

– Det är i de områden som talibanerna kontrollerar, långt ut på landsbygden, som folk ofta inte har andra möjligheter till vård utöver våra kliniker. Så det här drabbar den civila befolkningen väldigt hårt, säger Sonny Månsson.

Tidigare i år har talibanerna beordrat Internationella Rödakorskommittén och Världshälsoorganisationen (WHO) att sluta verka i områden som rörelsen kontrollerar.