Zoom

Pride i Spånga-Tensta: ”Utsattheten är större här”

Sam Hultin guidar på en tidigare upplaga av lesbisk stadsvandring i Tensta.

Temat för årets Pridefestival är Vi behövs. I Spånga-Tensta tas mottot på allvar och stadsdelens satsning på aktiviteter under Prideveckan växer för varje år.

Stockholm Pride tar över innerstaden på flera håll 29 juli–3 augusti, med Pride park på Östermalms IP, Pride house vid Norra bantorget och paraden genom city. Men staden är förstås större än så, och vad säger att all trafik måste gå in mot stadskärnan? Den som hoppar på blå linjen hittar bland annat teater, konst seminarium och lesbisk stadsvandring i Tensta med omnejd.

– Vi har uppmärksammat Pride sedan 2015, men inte i så här stor omfattning, säger Anne-Marie Flood som är samordnare på Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning.

Som programansvarig har hon jobbat utifrån ambitionen att locka så många målgrupper som möjligt.

– Vi har programpunkter för unga, vuxna, nyanlända, familjer och äldre, personer med psykisk ohälsa. Och vi har tre kulturinsatser som förhoppningsvis lockar alla målgrupper, även icke hbtq-personer. Det hoppas vi för all del att allt gör.

Lesbisk stadsvandring

Kulturinslagen består av teaterföreställningen Komma ut av Oskar Sternhult och utställningen On Allmorphing av Anna Daucikova, samt en stadsvandring genom Tenstas lesbiska historia.

Den guidade turen skapades från början av konstnären Sam Hultin och bygger på intervjuer med personer som berättar om sina lesbiska erfarenheter.

– Alla historier utspelar sig i Tensta och berättas av guiden i första person. Det skapar en känsla av intimitet och blir väldigt speciellt, säger Sam Hultin.

Turen innehåller både den mer officiella hbtq-historien, som när partnerskapslagen gick igenom, och mer personliga erfarenheter. Det kan handla om att gå på gymnasiet och vara hbtq-person, eller så kan det röra sig om en kärlekshistoria kopplad till en av de platser som besöks.

Sam Hultin har gått vidare till andra projekt men tycker att vandringen är ett bra sätt att ta upp ganska kontroversiella ämnen på:

–  Jag har fått övervägande positiva kommentarer. Det tydligaste angående Tensta, när vi började här 2015, var att stadsdelsförvaltningen och ledningsgruppen för gymnasieskolan verkligen inte trodde att det skulle gå att göra, medan många lokala grupper och organisationer uttryckte glädje och nyfikenhet kring projektet. Det finns kanske en del fördomar om stadsdelar där det bor många muslimer, att det är helt omöjligt att prata om hbtq-frågor, samtidigt som sådana personer bor där.

"Alla historier utspelar sig i Tensta och berättas av guiden i första person", säger Sam Hultin, initiativtagare till lesbisk stadsvandring
"Alla historier utspelar sig i Tensta och berättas av guiden i första person", säger Sam Hultin, initiativtagare till lesbisk stadsvandring. | Foto: Hanna Ukura

Den 30 juli är det poeten och Spångabon Berrin Erzurum som leder vandringen.

– Jag tycker det är bra att Sam Hultin har startat den här stadsvandringen, den synliggör hbtq-personer. För det kan vara tufft, det finns inte så mycket i förorten i allmänhet. Det borde finnas någon organisation här, och inte bara i stan, säger hon.

Att frågan lyfts lokalt under Pride tror Berrin Erzurum kan bidra till mer kunskap.

– Jag förstår att det kan vara lite svårt eftersom man kommer från olika traditioner och kulturer. Men det är inte alla som har fördomar heller om jag ska vara ärlig. Stadsvandringen har fått väldigt mycket positiv respons, till exempel. Det har kommit mycket folk, de vill veta mer.

Hbtq i mångkulturellt område

Samma datum som den lesbiska förortsodysséen går av stapeln anordnas ett seminarium och samtal kring hur det är att vara ung hbtq-person i ett mångkulturellt område.

Experter, lokalpolitiker och civilsamhälle finns representerade, bland andra stadsdelsnämndens ordförande Ole-Jörgen Persson (M), som själv är hbtq-person.

Det var på hans initiativ som stadsdelen började uppmärksamma Pride för fyra år sedan. Målsättningen är att ingen hbtq-person i området ska känna att den är ensam. Behöver man hjälp och stöd så finns det, enligt Ole-Jörgen Persson.

– Vi vet att utsattheten är större här, att hedersproblematiken finns på andra sätt än den gör i andra delar av Stockholm eller Sverige. Det finns många unga tjejer som har svårt att vara öppna med sin sexualitet, och vi vet att många har problem med sin könsidentitet. Allt det här är saker vi försöker lyfta på ett positivt med ändå seriöst sätt, säger han.

"Vi vet att utsattheten är större här, att hedersproblematiken finns på andra sätt än den gör i andra delar av Stockholm eller Sverige", säger Ole-Jörgen Persson (M), som tog initiativ till Pride i Spånga för fyra år sedan
"Vi vet att utsattheten är större här, att hedersproblematiken finns på andra sätt än den gör i andra delar av Stockholm eller Sverige", säger Ole-Jörgen Persson (M), som tog initiativ till Pride i Spånga för fyra år sedan. | Foto: Moderaterna

Unga rädda

En annan aspekt att jobba med är ensamkommande och nyanlända.

– Vi antar att det finns en hel del som kan ha flytt på grund av trakasserier, och då är det ju särskilt viktigt att vi belyser det för andra invånare, så att de inte kommer till ett nytt område där de blir trakasserade, säger Anne-Marie Flood.

Hon framhåller att unga förstås är en viktig målgrupp, både de som är hbtq-personer och de som inte är det.

– Ju tidigare man lär sig respekt och tolerans, desto bättre blir det. Och jag är ganska säker på att det finns många som är rädda för att träda fram, vi har haft svårt att hitta unga som vill representera målgruppen.

Arbetet med frågorna pågår kontinuerligt; bland annat är flera av stadsdelens verksamheter numera hbtq-certifierade, och ansträngningarna tycks inte vara förgäves, om man får tro nämndens ordförande.

– De första två åren hade vi ganska stora problem med vandalisering under Pride, det har vi åtminstone inte haft det senaste året. Jag väljer i alla fall att tolka det som att det har skett en normalisering, säger Ole-Jörgen Persson, som hoppas att många Pridedeltagare hittar till Järva nu när aktiviteterna i Spånga-Tensta för första gången står med i det officiella Prideprogrammet.