Radar · Nyheter

Politisk kris i Puerto Rico efter chattläcka

Måndagskvällens protester mot Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló i huvudstaden San Juan blev delvis våldsamma.

Kritiken växer mot Puerto Ricos guvernör Ricardo Rosselló sedan sexistiska och homofobiska kommentarer ur en chattgrupp han deltagit i läckt till medier. Tusentals människor har gått ut på gatorna med krav på Rossellós avgång.

Den omfattande läckan av meddelanden från den krypterade kommunikationstjänsten Telegram visar hur Rosselló och flera andra män i hans administration bland annat häcklar politiska motståndare, journalister och aktivister.

Vid flera tillfällen använder de ett grovt nedsättande språkbruk. Bland Rossellós meddelanden finns exempelvis en sexistisk kommentar om den tidigare ordföranden i New Yorks kommunfullmäktige, Melissa Mark-Viverito, och en homofob kommentar om oppositionspolitikern Eduardo Bathia.

I chatten förekommer även nedsättande kommentarer om bland andra artisten Ricky Martin.

Protester i dagar

De närmare 900 sidorna av meddelanden skickades mellan december 2018 och januari i år. Läckan publicerades i lördags av den puertoricanska mediesajten Centro de Periodismo Investigativo, som fått dokumentet av en anonym källa, och har utlöst flera dagar av protester med krav på Rosellós avgång.

Polisen satte in tårgas för att skingra demonstranter i huvudstaden San Juan på måndagskvällen lokal tid, då protesterna delvis urartade i våldsamheter. Minst 14 personer skadades och tre greps, enligt nyhetsbyrån EFE.

Samma vecka som läckan publicerades grep FBI två personer som tidigare ingått i Rossellós styre som en del i en korruptionsutredning.

Bredare missnöje

Protesterna riktar även udden mot Rossellós hantering av den humanitära katastrofen efter orkanen Marias framfart 2017 samt de ekonomiska svårigheter som ön lider under. 

Två av medlemmarna i chattgruppen, däribland Puerto Ricos minister för utrikesfrågor Luis Rivera Marín, har lämnat sina poster efter läckan.

Rosselló säger att han respekterar demonstranternas missnöje, men att han inte har för avsikt att avgå: ”Trots svårigheterna vi genomgår internt och externt kommer arbetet att fortsätta och vår agenda att slutföras på alla områden, det sociala, utbildning, säkerhet, sjukvård, infrastruktur, återuppbyggnad och allting med koppling till den ekonomiska situationen”, säger guvernören i ett uttalande, enligt CNN.

Puerto Rico

Puerto Rico är en ö i Västindien, som tillsammans med flera mindre öar utgör ett självstyrande amerikanskt territorium.
De 3,3 miljoner invånarna (2018) är amerikanska medborgare men har inte rätt att rösta i amerikanska president- och kongressval, så länge de inte flyttar till det amerikanska fastlandet.
Däremot har Puerto Rico en egen guvernör, senat och ett representanthus. Den politiska debatten har länge kretsat kring frågan om förhållandet till USA, där de tre partierna representerar olika hållningar.
Partido Nueva Progresista (PNP) vill göra ön till en amerikansk delstat, Partido Popular Democrático (PPD) som vill behålla dagens status, och Partido Indepentista Puertorriqueño (PIP) som vill att Puerto Rico blir en helt självständig stat.
Flera folkomröstningar om landets framtid har hållits genom åren. I den senaste, som hölls i juni 2017, ville 97 procent att landet skulle bli en delstat. Men omfattande bojkotter gjorde att endast 23 procent av de röstberättigade röstade.
Det är upp till den amerikanska kongressen att godkänna nya delstater. Puerto Rico var en spansk koloni till 1898, då USA tog kontroll över ön.
Källor: NBC, BBC, NE, CNN