Radar · Nyheter

Faceapp under lupp i USA

Appen Faceapp på en Iphone.

Den populära appen Faceapp är på väg att hamna i FBI:s blickfång. Den amerikanske senatorn Chuck Schumer har uppmanat den federala polisen att undersöka om Faceapp utgör en säkerhetsrisk. Anledningen? Appen är framtagen i Ryssland.

Faceapp låter användarna ändra på ansiktsbilder och ett nytt tillägg där användaren med ett filter kan se hur den kan komma att se ut på äldre dagar har ökat dess popularitet.

För att fungera behöver Faceapp ”full och oåterkallelig tillgång till användarnas personliga foton och data”, vilket kan utgöra en ”säkerhetsrisk på såväl nationell som personlig nivå för miljoner amerikaner”, skriver Schumer i ett brev till FBI-chefern Christopher Wray och Joe Simons, chef för den federala handelskommissionen FTC.

Faceapp lanserades 2017 av det ryska företaget Wireless Lab och har enligt företaget över 80 miljoner användare över hela världen. Appen hamnade i blåsväder när det uppdagades att uppladdade bilder lagrades i molnet och inte på användarnas mobiler.

Det finns inga bevis på att ryska myndigheter får tillgång till användarnas data, med Schumer är orolig för vad som händer med informationen, och han skriver i sitt brev att det är osäkert hur användarna kan garanteras att deras data raderas när de tar bort den.

”Det skulle vara djupt oroande om personlig information delas vidare till en fientlig främmande makt som är i aktivt cyberkrig med USA”, skriver Schumer.