Radar · Nyheter

Krav på avgång efter uttalanden om gay-terapi

"Avgå" står det på hebreiska och arabiska på skyltar under en demonstration mot utbildningsministern Rafi Peretz.

Israeliska oppositionspolitiker och demonstranter kräver att utbildningsminister Rafi Peretz avgår efter uttalanden om att homosexualitet kan botas och att palestinier inte ska ha rösträtt.

Israels utbildningsminister förespråkade i en tv-intervju på lördagen att homosexuella ”botas” och hävdade att han själv hjälpt någon med detta.

– Jag tror att det är möjligt. Jag kan säga dig att jag har djup kunskap om utbildning och jag har själv gjort det, sade Peretz, som även är rabbin.

Peretz leder ytterhögerpartiet Judiskt hem, som är populärt bland israeliska bosättare och som ingår i premiärminister Benjamin Netanyahus regeringskoalition.

Netanyahu skrev på Twitter att Peretz uttalande var ”oacceptabelt” och inte ”avspeglar ståndpunkten hos den regering jag leder”. Men det har inte blidkat oppositionspolitiker från vänsterpartier som nu kräver Peretz avgång.

Under söndagen demonstrerade hundratals personer i Tel Aviv. På plakat kallas Peretz ”homofobisk rasist” – en anspelning på andra uttalanden han gjorde i samma tv-intervju.

I intervjun sade Peretz att den av Israel ockuperade Västbanken bör annekteras och att palestinier där inte ska ha rösträtt. Tillfrågad om detta inte skulle innebära apartheid, uteslöt Peretz inte det.

Tidigare i veckan rapporterade israeliska medier att Peretz på ett regeringssammanträde sagt att det innebär en ”andra Förintelse” när judar gifter sig med icke-judar och assimileras i exempelvis USA.