Glöd · Ledare

Symbolpolitik som får skrattet att fastna i halsen

Bromölla har nyligen anslutit sig till föreningen ”Skånska kommuner med omotiverade förbud”. Förslaget, som röstades igenom av SD och M, handlar om att det inte ska vara tillåtet att be på arbetstid inom kommunala verksamheter. Ordföranden Eric Berntsson (SD) menar att det handlar om att ingen ska kunna lämna sina uppgifter under arbetstid, men förklarar inte varför de riktar in sig på just bönestunder istället för kafferaster, toalettbesök, slösurfande eller något annat.

På samma sätt som Staffanstorps beslut om att införa förbud mot huvudduk i skolan eller Vellinge och andra kommuners beslut om att införa tiggeriförbud är det här också ren symbolpolitik. Det är “problem” som egentligen inte är några problem; i Vellinge visade det sig att det fanns tre personer som tiggde, i Staffanstorp verkar ingen ens ha hört talas om att det skulle finnas några elever som bär huvudduk och i Bromölla säger kommunstyrelsens vice ordförande att bönestunder på arbetstid aldrig har varit något problem. Och om det nu hade varit det så hade det givetvis varit en fråga som man hade fått lösa på respektive arbetsplats, inte genom att införa ett generellt förbud som med all sannolikhet kommer vara helt omöjligt att efterleva.

Man skulle kunna skratta åt det om det inte var för att det med all tydlighet visar vad det är för samhälle Sverigedemokraterna (och en del moderater) vill se. Det är ett totalitärt samhälle som exkluderar alla människor som SD inte vill ha i Sverige: muslimer, romer och andra minoriteter. I de kommuner där det fortfarande är tillåtet ber vi för att den här politiken inte blir rådande i hela Sverige.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV