Energi

Sällsynt blommande suckulenter

Taggagaven i Bergianskas botaniska trädgård har en blomställning som är högre än fyra meter.

Den väger ett par hundra kilo, sticker ut och sticks. Och den är inte ensam. För på Bergianska trädgården har man agaverally. I trädgårdsrabatterna har rododendron både slagit ut och vissnat, medan hortensian står på tur.

Så ser det ut år efter år. Men vissa växter tar lite längre tid på sig att visa sin prakt. Till exempel den 30-åriga flera meter höga taggagaven som frodas i Medelhavsmiljö mitt i Stockholm. Nu ska den för första – och sista – gången blomma.

– Det är jätteroligt och spännande hur det ska bli. För den ena agavearten är inte den andra lik, säger Karin Martinsson, förste trädgårdsintendent Bergianska trädgården.

Vi möts i Edvard Andersons växthus, där febril aktivitet råder strax före öppningsdags. En handfull trädgårdsmästare beskär och planterar om innan dagens första besökare.

Agaveväxten är en suckulent och dess naturliga miljö är ökenlandskap i Mexiko eller södra USA. Den har saftiga, vattenlagrande, sega blad – ofta med taggar längs bladkanterna. Ändtaggen längst ut på bladet är ett hårt och sylvasst försvar mot törstiga djur.

– Utväxterna är ”elaka”. Man gör illa sig på dem.

Förr i tiden använde man ändtaggarna för övrigt som synålar. I parker sätter man ibland korkar på taggarna för att skydda förbipasserande. I Karibien använder man urblåsta ägg.

Sticklingar

I svallvågorna av Columbus resa till Amerika i slutet av 1400-talet kom agaven till Europa. I vår nutid har många charterresenärer, som besökt Kanarieöarna, Kreta eller dylika resmål, kommit hem med agavesticklingar. Sedan har det lilla skottet växt och allteftersom åren gått antagit gigantiska proportioner.

– Då brukar de mejla till oss. Vi får flera förfrågningar varje år, säger Karin Martinsson och skrattar.

Bergianskas taggagave väger ett par hundra kilo och när trädgårdsmästaren Axel Gustafson i april upptäckte vad som var i vardande fick växten flyttas med truck. Blomställningen, som vid vårt besök skjuter drygt fyra meter upp i luften, liknar en sparris. Det kan gå generationer mellan blomningarna.

– Det här är ganska unikt. Vi som jobbar här och nu kommer troligen inte att få uppleva det här igen, säger Karin Martinsson.

Speciellt för agaverna är att när en rosett har blommat så dör den. En del skickar sidoskott, medan andra dör helt och hållet. Som den aktuella taggagaven.

Med status

De rara blomningarna – särskilt på våra breddgrader – bidrog till att agaver länge associerades med status. För det första kom de ju långväga ifrån: antingen från kontinenten eller den nya världen. För det andra behövdes tilltagna odlingsutrymmen för att driva fram växten.

– Historiskt sett när agaver kom i blom fick man antingen göra hål i taket på växthuset, bygga på en holk utanpå eller flytta på växten.

Ett orangeri eller slott var lämpliga agaveplatser.

För adelsfolket var det prestige att ställa ut en agave eller två framför slottet på ömse sidor om uppfarten. Det är därför knappast en tillfällighet att agaver på kontinenten fortfarande placeras utanför av offentliga byggnader.

Agaveklotter
Agaveklotter. Ristar man i ett agaveblad sitter det kvar under många år. | Foto: Pontus Lundahl/TT

Noor i Uppland

Den första agaven i Sverige togs hit av Gustaf II Adolf år 1623. Just det exemplaret dröjde till 1708 innan det blommade. Själva premiärblomningen på svensk mark varade i ett par år.

– Det berodde på att den antagligen hade fått sin tillväxtpunkt skadad och i stället för att skjuta upp en blomställning och sedan dö skickade den upp flera. Men det är ett undantag, säger Karin Martinsson.

Från när och fjärran åkte man för att beundra växten på Noors säteri utanför Knivsta i Uppland. Inte bara dagstidningar rapporterade utan även poeter gestaltade underverket.

Förvisso blandade diktarna samman agaven med aloe, men det händer än i dag, berättar Karin Martinsson och visar den liknande afodillväxten Aloe vera som bland annat förknippas med salvor och tvål.

Aloeblad (bilden) är saftigare och går lätt att bryta av på mitten, medan agaveblad inte går att bryta av med handkraft
Aloeblad (bilden) är saftigare och går lätt att bryta av på mitten, medan agaveblad inte går att bryta av med handkraft. | Foto: Pontus Lundahl/TT

Drakagave

Bergianska har ett tjugotal agaver av varierade storlekar och i olika stadier. Den skuggtåliga drakagaven ser moloken ut – ändå strålar det om den.

– Den har fått frön, ropar Axel Gustafson från stegen där han ett par meter upp i luften sköter om en ökenfikus.

Karin Martinsson går fram till drakagaven och för fingertopparna över några av de hundratals fröna.

– Ja, de är mogna nu, konstaterar hon.

Agavers blomställningar blir antingen kandelaberformade – som hos taggagaven – eller spjutformade – som drakagaven – då ställningen böjer sig i en lång båge. På engelska kallas den för ”swan neck agave”, det vill säga svanhalsagave.

Drakagavens blomställning är spjutformad och bildar en vacker båge
Drakagavens blomställning är spjutformad och bildar en vacker båge. | Foto: Pontus Lundahl/TT

Skuggmärke

Den vackraste av dem alla, om Karin Martinsson får bestämma, är drottningagaven, uppkallad efter drottning Victoria av England på 1800-talet. Bladen i knoppen är hårt sammanpressade och när de slår ut efter hand har det bildats dekorativa skuggmärken.

– Drottningenagaven bildar inga sidoskott. Det gör att den är svårare att föröka. För att skydda den från rovdrift har man reglerat handeln, säger Karin Martinsson.

Tillbaka till sommarens mittpunkt: taggagaven.

– De ser inte riktigt färdiga ut, knopparna, säger Axel Gustafson.

Några dagar efter TT:s besök slår agaven ut sina första blommor. De lägsta knopparna blommar först – de är de äldsta. Som ett naturens fyrverkeri blir det den närmaste månaden. Exakt hur länge är väderberoende.

– Vi har haft ett agaverally, säger Karin Martinsson och berättar vidare om Bergianskas bestånd.

Odla agaver

+ Besök en botanisk trädgård och lär dig om mångfalden, hur agaver ser ut och vilka du tycker är vackra.
+ Större agaver är planterade i tunnor, mindre är friplanterade i växthuset.
+ Man behöver vinterförvara agaver. Det bör vara svalt, som för oliv- eller citrusträd. Sedan ska man ställa ut dem på sommaren. Plantera om dem när de blir större.
+ Ska man satsa på en stor agave och ha den länge, måste man ha utrymme. Det finns också många små och vackra arter.
+ Många av agaverna kan man sticka sig på, så man ska kanske inte ha småbarn hemma.
Källa: Karin Martinsson

Agave som föda

+ Den inhemska befolkningen i Mellanamerika och USA lärde sig att känna igen agaver när de var på väg att blomma. De skördade, högg av bladen och kom åt hjärtat på rosetten; det ser ut som en stor tallkotte eller ananas.
+ Traditionellt sett har man bakat agavehjärtat i stora kokgropar för att kolhydraterna ska omvandlas till sockerarter. Man har även bränt brännvin på dem, till exempel tequila.
+ Hugger man av toppen på rosetten strömmar det upp växtsaft som man samlar upp med en lång, torr kalebass. Numera använder man petflaskor. Saften kan man jäsa till en dryck med en lägre alkoholhalt, pulque.
+ Agavesirap görs av växtsaften som upphettas.
Källa: Karin Martinsson

Agavepoesi

”Från hvilken ort vår Aloe,
En dejlighet så stor och rar
Sin härkomst, att och ursprung bar.
Hon är från Väst-Indien,
Kan ske ifrån Ny-Spanien”
Ur Minne öfver den amerikanska Aloen i Poetiske Dikter 1 (1713) av Sophia Elisabet Brenner (1659-1730).

Visste du att…

… man på 1800-talet producerade agaver i plåt? Än i dag kan man köpa plåtagaver från Centrum för byggnadsvård.
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV