Radar · Nyheter

Inger Ashing chef för Rädda barnen

Inger Ashing, ny chef för internationella Rädda Barnen.

Svenska Inger Ashing blir ny chef för den internationella organisationen Rädda barnen i höst.
– Jag vill sätta fokus på utvecklingen i världen, säger hon.

Inger Ashing, i dag chef för myndigheten Delegationen mot segregation, tar sig an ledningen för den internationella organisationen Save the children, i Sverige benämnd Rädda barnen. Hon tar över efter förra danska statsministern Helle Thorning-Schmidt.

– Jag vill sätta fokus på utvecklingen i världen. På många vis har det generellt sett blivit bättre för barn, men klyftorna ökar.

Fortfarande är det många miljoner barn som dör av sådant som kan förhindras, och många barn som inte får gå i skola, säger hon.

Engagerad i barnrätt

Inger Ashing har i hela sitt arbetsliv engagerat sig i barnrättsfrågor, berättar hon.

– Jag har varit aktiv inom barnrättsrörelsen sedan 1992, och bland annat arbetat som volontär i Rosengård i Malmö. Sedan har jag varit ordförande för svenska Rädda barnen mellan 2008 och 2016.

Hon tror själv att hennes arbete med barnrätt har lett fram till att hon nu valts ut till att bli organisationens internationella chef.

– Jag tror att man har velat ha en barnrättsaktivist som ledare. Det sägs om mig att jag är bra på att få folk att arbeta tillsammans, och det behövs också.

Många utmaningar

Hon ser många utmaningar i sitt nya jobb. Dels att få de 29 länderna där Rädda barnen finns att arbeta tillsammans, dels att inge hopp till alla dem som stöttar organisationen.

– Det är en viktig uppgift för oss att få människor att känna att hjälpen har effekt. Det måste vi bli bättre på att kommunicera.

Men utsattheten för hjälporganisationer är också en svårighet.

– Förr skonades humanitära organisationer i konflikter, men nu ger man sig på dem i stället.

Inger Ashing

Inger Ashing är född 1974, uppvuxen i Malmö, och har engagerat sig i barnrättsfrågor sedan början av 1990-talet. Hon har varit volontär i Rosengård i Malmö. Hon var ordförande för svenska Rädda Barnen mellan 2008 och 2016.
Hon har tidigare varit chef för nationell och kommunal ungdomspolitik vid Ungdomsstyrelsen, numera Myndigheten för civilsamhälles och ungdomsfrågor. Nu är hon chef för Delegationen mot segregation.
Hon har också suttit i styrelsen för internationella Rädda Barnen.
Källa: Rädda Barnen

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV