Energi

Trädgårdsfest för skog och hav

"Vi är inga professorer, utan två bästa vänner som vill jobba med förändring så gott vi kan", säger Olga Grönvall Lund (t v), en av arrangörerna bakom tisdagens välgörenhetskväll på Trädgården.

I kväll står hav, skog och klimatkrisen i fokus för en välgörenhetsfest på Trädgården.
– Vi vill göra det roligt med förändring, säger Olga Grönvall Lund, som är en av arrangörerna.

Bolsonaros framfart mot Amazonas regnskog och Östersjöns tillstånd avgjorde fokus för kvällens evenemang på Trädgården, där vinsten från försäljning av mat, konst, lotter, marknad, tatueringar och valfria donationer kommer att gå till organisationerna Amazon watch och Marine stewardship councils (MSC) Blå fond.

– All info om klimatet är så deprimerande och tråkig. Vi vill omvandla situationen och skapa uppmärksamhet och samla in pengar med konst, mat, dryck och musik. Sprida kunskap på ett roligt sätt, säger Olga Grönvall Lund, som tillsammans med Kegen Lorentzen arrangerar festen på Trädgården i kväll tisdag.

På programmet för ”After Beach w/ Mäckish With a Good Cause vol 2” står musik, föreläsningar om tillståndet i Östersjön och Amazonas, och utlottning av bland annat en vegansk kokbok och ett tält ”för att uppmuntra skogsliv”.

Till vardags driver de två arrangörerna det gemensamma företaget Mäckish, som kommer att servera mackor på Trädgården.

– Mackor är vår huvudgrej, vi kommer använda till exempel alger och harsyra – saker vi kan äta från havet och skogen. Det blir även cocktails med alger, och Frida Ronge från Tak kommer att laga en tonfiskröra som publiken får smaka, berättar Olga Grönvall Lund.

Fisk har flera gånger högre klimatavtryck än baljväxter. Vegansk mat är bäst för klimatet enligt flera stora studier. Varför skippar ni inte fisken?
– Många som är på väg att bli veganer börjar med att bli pescetarianer. Eftersom det är stor skillnad på fisk och fisk är det viktigt att lära sig vilken fisk du ska välja ifall du väl äter fisk. Jag själv äter 90 procent plantbaserat, men det jag väl äter kommer från fina gårdar eller är bra märkt fisk.

Ni samarbetar med restaurang Tak som har noll veganska varmrätter på menyn. Varför valde ni just dem?
– Det var MSC:s förslag att ta in Frida Ronge som arbetar på Tak. Vi tror inte på att stänga ute. Genom att få med så många personer som möjligt tror vi att man kan förändra mest. Många blir avskräckta av ordet vegan, så vi använder inte det ens när vi serverar veganskt. Men vi är inga professorer, utan två bästa vänner som vill jobba med förändring så gott vi kan.