Energi

Svampsäsongen startar tidigt i år

Svamparna mår bra i regnet.

Regn och rusk – kanske inte det semestervädret som du förväntade dig? Passa på att plocka lite svamp, för säsongen har satt i gång tidigt i år. Men det gäller att vara uppmärksam och påläst, enligt mykologen Sigvard Svensson.

– Utan kunskap ska du inte ge dig ut och plocka svamp.

Svampplockning förknippas oftast med hösten men redan nu går det att hitta många olika arter i skogen. Den art som gärna växer tidigt är blodsoppen och följs senare av finluden stensopp som liknar Karl-Johansvamp.

– Det är oftast sopparna som kommer tidigt, som till exempel finluden stensopp. Sedan kommer alltid kantarellerna runt midsommar. Allt beror samtidigt på regnet och i vissa områden har det inte regnat lika mycket så därför har det inte kommit lika mycket svamp, säger Sigvard Svensson, mykolog vid Lunds universitet.

Ser ljusare ut i år

Nederbörden har gjort att svampsäsongen har börjat lite tidigare i år men det är inte i alla delar av landet som det går att hitta svamp. Just nu kan chanserna vara större i delar av södra Sverige där kantarellerna börjat visa sig.

Till skillnad från förra året, då värmeböljan påverkade svampsäsongen, ser det ljust ut för svamparna som växer nu.

– Som det ser ut med prognoserna blir det bra. Sedan vet vi inte hur det blir i augusti, säger Sigvard Svensson.

Läs på och lär dig

Många vill ge sig ut och plocka, kanske nu eller fram mot hösten och då gäller det att ha rätt kunskap om svampen. Enligt Sigvard Svensson är det största misstaget människor gör vid svampplockning att inte vara pålästa. Det kan resultera i att fel svampar hamnar i korgen.

Han betonar vikten av att använda sina kunskaper.

– Det finns väl inga generella regler utan det gäller helt enkelt att lära sig. Utan kunskap ska du inte ge dig ut och plocka svamp över huvud taget. En bra början är att lära sig de tio vanligaste matsvamparna du hittar i din omgivning och de giftiga arter som också förekommer, säger Sigvard Svensson.

Tips inför svampplockningen

Plocka aldrig svamp i plastpåsar. Svampar är känsliga och i plastpåsar kan det bli fuktigt och varmt vilket gör att svampen försämras snabbt. Använd i stället papperspåsar eller en korg.
Håll isär arterna.
Plocka hela svampen så att du kan avgöra vilken art det är.
Ha en uppdaterad svampbok eller en app som till exempel Svampguiden.
Lukta på svampen eftersom lukten kan ge en hint om vilken art det är.
Ta hand om svampen efter utflykten så snart som möjligt eftersom bakterier kan växa till om svampen får ligga i rumstemperatur. Förvara svampen svalt.
Källor: Sigvard Svensson, mykolog vid Lunds universitet och sajten Svampguiden

Plocka inte dessa svampar

Vita svampar med vita skivor, till exempel vit flugsvamp
Bruna svampar med bruna skivor
Svampar med ring och strumpa, flugsvampar har det och flera av dem är giftiga.
Små svampar som är mindre än tre centimeter höga.
Källa: Svampguiden