Radar · Nyheter

EU ”ytterst oroat” över Irans uran

Irans oljeminister Bijan Namdar Zanganeh menar att USA använder sanktioner för att få ut sin egen olja på världsmarknaden.

EU är ytterst oroat över Irans anrikning av uran, och uppmanar Iran att bromsa nu. Iran har varnat de europeiska länderna för att trappa upp svarsåtgärderna på att Iran anrikat mer uran än vad som tillåts i avtalet från 2015.

Iran meddelade på måndagen att man överskridit den grad för urananrikning som sattes i kärnenergiavtalet (JCPOA) från 2015 och nu är uppe i 4,5 procent, mot avtalets 3,67 procent.

Internationella atomenergiorganet IAEA bekräftar att Iran anrikat uran till en högre renhetsgrad.

EU:s talesperson Maja Kocijancic svarar att Europeiska Unionen å det starkaste uppmanar Iran att ”stoppa och backa från alla åtgärder” som bryter mot åtagandena i JCPOA.

Mousavi varnar

På måndagen sade talespersonen för Irans atomenergimyndighet att centrifuger för urananrikning som satts ur bruk kan komma att återstartas och att anrikningsgraden framöver kan komma att ökas till 20 procent. Ett tredje steg från iranskt håll väntas inom 60 dagar.

20 procent var den anrikningsgrad Iran låg på före kärnenergiavtalet.

Teheran har varnat de europeiska länderna för svarsåtgärder på att Iran anrikat mer uran än vad som tillåts i avtalet. Iranska utrikesdepartementets talesperson Abbas Mousavi har varnat för att om européerna ”gör vissa underliga saker så kommer vi att hoppa över de kommande stegen (i planen för att trappa ned åtagandet) och genomföra det sista”.

Men han har inte klargjort vad det sista steget skulle innebära.

"Allt är möjligt"

På frågan om Iran kan komma att helt dra sig tillbaka från avtalet svarar Mousavi att ”alla alternativ” är möjliga, men att inga beslut har fattats.

USA lämnade kärnenergiavtalet förra året och började införa sanktioner mot Iran i augusti. President Donald Trump har i år anklagat Iran för att inte följa avtalet – trots att USA, på hans eget initiativ, inte längre själv är med i det.

De europeiska länderna i avtalet, Frankrike, Tyskland och Storbritannien, har uppmanat Iran att återgå till det som överenskommits. Iran säger sig dock har tappat tålamodet med de europeiska ländernas brist på handling för att hjälpa till ekonomiskt efter USA:s sanktioner.

Frankrikes president Emmanuel Macrons kansli uppger att hans rådgivare Emmanuel Bonne flugit till Teheran för att på tisdag och onsdag försöka få till en snabb strategi för ”nedtrappning” i frågorna.

USA:s skifferolja

Samtidigt anklagar Teheran USA för att utnyttja sanktionsvapnet för att översvämma världsmarknaden med sin egen skifferolja.

Oljeminister Bijan Namdar Zanganeh sade i en tv-intervju att USA:s teknik för utvinning av skifferolja nu nått en nivå där den blir lönsam vid ett råoljepris strax över 40 dollar per fat.

– All denna olja behöver en marknad, och kompensationen blev inte tillräcklig med OPEC:s reguljära nedskärningar. Därför behövde USA chocka marknaden för att göra plats åt sig själv. Vissa sanktioner införs för att amerikanerna ska kunna fortsätta producera och utveckla skifferolja, sade den iranske ministern enligt en transkription som AFP fått av intervjun i statlig tv.

OPEC förlängde

Oljeproducerande länders organisation, OPEC, enades förra veckan om att förlänga produktionstaket från december i ytterligare nio månader. Det taket påverkar varken Iran eller de andra två staterna under amerikanska sanktioner, Venezuela och Libyen.

Zanganeh har sagt att Iran ska fortsätta sälja olja ”med okonventionella metoder”. Nyligen visade iransk tv ett iranskt fartyg som levererade en miljon fat råolja till Kina, som stannat kvar i kärnenergiavtalet med Iran och motarbetar USA:s försök att helt stoppa Irans oljeexport.

Kärnenergiavtalet

Kärnenergiavtalet JCPOA undertecknades 2015 av Iran och vad som kallas ”P5+1” – det vill säga de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd (Frankrike, Kina, Storbritannien, Ryssland och USA) samt Tyskland.
Överenskommelsens syfte är att undvika att Iran utvecklar kärnvapen. Det gav insyn i Irans atomenergiprogram, samtidigt som programmet bantades kraftigt. I utbyte skulle de internationella ekonomiska sanktionerna mot Iran hävas.
Den 8 maj förra året beslutade president Donald Trump att USA skulle dra sig ur avtalet. Han aviserade då nya amerikanska ekonomiska sanktioner mot Iran. De tre EU-länder som undertecknat avtalet – samt resten av EU – vill emellertid hålla fast vid JCPOA.
I våras, ett år efter att USA lämnat kärnenergiavtalet, bestämde sig Iran för att frångå vissa åtaganden. Beslutet innebär att Iran inte tänker följa begränsningarna om lagring av anrikat uran samt tungvatten.
Källa: TT