Radar · Nyheter

Sabuni: Vi förhandlar inte med SD

KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson har ätit lunch tillsammans och diskuterat sjukvård, energipolitik och migration.

– Ebba Busch Thor får äta lunch med vem hon vill, säger Liberalernas nyvalda ledare Nyamko Sabuni om att KD:s och SD:s partiledare har träffats för lunch och politiska diskussioner.
Men L kommer inte att förhandla med SD.

På tisdagen träffades KD-ledaren Ebba Busch Thor och SD-ledaren Jimmie Åkesson för att äta lunch och diskutera aktuella politiska frågor. Samtalen handlade om sjukvård, energi och migration har de berättat i sociala medier.

För Nyamko Sabuni förändrar inte mötet mellan KD:s och SD:s partiledare Liberalernas inställning till förhandlingar med SD. Och hon tänker inte själv boka in någon lunch med Åkesson.

– För vår del fokuserar vi på att genomföra 73-punktsprogrammet och vi förhandlar inte med SD, säger Sabuni i SVT Morgonstudio.

"Inte förhandla"

Den nya partiledaren frågades ut av flera medier inför kvällens partiledartal i Almedalen. Även i P1 Morgon fick hon frågor om lunchmötet.

– Vi ska inte förhandla budget med SD. Det är uteslutet. Man kan bara förhandla budget med dem man är nära värderingsmässigt. Och vi och SD ligger långt ifrån varandra i många politiska frågor – hur skulle vi kunna förhandla om en budget? säger Sabuni.

2017 väckte Sabuni uppmärksamhet med en debattartikel där hon skrev att hon vill se hård konfrontation i frågor där L och SD tycker olika, men öppenhet att samverka där det finns likheter.
Sabuni understryker nu att hon i artikeln avsåg hur arbetet i riksdagens utskott ska fungera – inte regerings- eller budgetsamarbete.

Hon svarar bestämt nej på frågan om KD:s öppning mot SD påverkar överenskommelsen mellan S, MP, C och L om 73-punktsprogrammet.

M nobbar också

Moderatledaren Ulf Kristersson har inte heller några planer på att boka in en lunch med Jimmie Åkesson. Partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, skriver i en kommentar till TT:

”Vi pratar redan i dag om politiska sakfrågor i riksdagens utskott och i parlamentariska utredningar med Sverigedemokraterna. Det har inte varit – och är inte – aktuellt med något enskilt möte mellan partiledarna”, skriver Billström.