Radar · Nyheter

Ris och ros åt von der Leyen

EU-kommissionens föreslagna nya ordförande Ursula von der Leyen tillsammans med Manfred Weber, gruppledare för den samlade EU-högern, vid en presskonferens i EU-parlamentet.

En stark Europavän som drömmer om en EU-armé – eller en svag minister i knät på ytterhögern? Meningarna går isär om EU-kommissionens föreslagna nya ordförande, Ursula von der Leyen.

Den 60-åriga tyska försvarsministern gav sig iväg till EU-parlamentet i Strasbourg på onsdagen för att samla stöd, mindre än ett dygn efter att ha lanserats av medlemsländernas stats- och regeringschefer.

– Jag tänker lyssna mycket för att kunna utveckla en dialog med ministerrådet och parlamentet och få fram en femårsvision för Europa de närmaste veckorna, säger von der Leyen på en presskonferens i Strasbourg, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Det är här som demokratins hjärta slår, säger tyskan som åker vidare till Bryssel under torsdagen.

Nöjt inom M

Om två veckor behöver von der Leyen få stöd av en majoritet i parlamentet för att hennes ordförandepost ska vara klar. Det bör gå utan större problem, med tanke på hur det låter från konservativa och liberala politiker.

– Jag tror att hon kommer att bli en bra kommissionsordförande. Hon är rätt respekterad och en person som tror på Europasamarbetet och i dessa tider när vi utmanas av ett mer aggressivt Ryssland och ett Kina som försöker dominera världshandeln så behöver vi ett Europa som blir starkare, säger svenska EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé (M) till TT.

Ursula von der Leyen har lång ministererfarenhet i Tyskland och ligger exempelvis bakom mycket av det kraftigt utökade försvarssamarbetet Pesco, som hon skapade ny fart i tillsammans med franske dåvarande kollegan Jean-Yves Le Drian.

Samtidigt har hon också fått kritik för att inte ha lyckats ordna mer pengar till ett allt mer luggslitet tyskt försvar. Hemmaoppositionen har utnämnt henne till den tyska regeringens sämsta minister.

Besvikelse i S

Vänstern, de gröna och socialdemokraterna i EU-parlamentet är tydligt skeptiska. Samtidigt ifrågasätts hur stark von der Leyen kan bli sedan EU:s stats- och regeringschefer redan beslutat om en hel rad poster i hennes kommande kommission. Bland annat hävdar Italiens premiärminister Giuseppe Conte att uppgörelsen innebär att den italienska kommissionären – från högerextrema Lega – ska få ansvara för EU:s konkurrensfrågor.

Svenska EU-parlamentsledamoten Heléne Fritzon (S) är besviken.

– Nu har vi två veckor på oss då vi ska diskutera det förslag som finns, både i vår egen socialdemokratiska grupp, men också med andra grupper här i parlamentet, säger Fritzon i Strasbourg.