Radar · Nyheter

Regnskogsskövling i Brasilien fortsätter öka

Brasiliens president Jair Bolsonaro.

Avverkningen av Amazonas fortsätter att öka under Brasiliens klimatskeptiske president Jair Bolsonaro. Under juni skövlades nästan dubbelt så mycket regnskog som samma månad i fjol.

Enligt siffror från det Brasiliens rymdforskningsinstitut Inpe avverkades 920 kvadratkilometer av landets regnskog under juni, en ökning med drygt 88 procent jämfört med samma månad i fjol, rapporterar Reuters.

Avverkningstakten i brasilianska Amazonas är nu den högsta på ett årtionde och miljöaktivister menar att en stor del av ansvaret faller på landets president Jair Bolsonaro som tillträdde den 1 januari.

– Bolsonaro har förvärrat situationen. Han har genomfört en stark retorisk attack, säger Paulo Barreto, forskare på den lokala naturskyddsorganisationen Imazon.

Högernationalisten och uttalade klimatskeptikern Bolsonaro kandiderade på att öka exploateringen av Amazonas. De verbala attackerna mot landets miljömyndighet Ibama var frekventa och miljögrupper varnade redan då för att både den lagliga och den olagliga avverkningen skulle öka.

Men sedan dess har retoriken tonats ner. Regeringen hävdar nu – siffrorna till trots – att bevarandet av regnskogen har högsta prioritet.

– Vi vidtar alla åtgärder för att bekämpa illegal avverkning, säger miljöministern Ricardo Salles.

Regnskogar

En regnskog definieras genom hög årlig nederbörd, minst 1 500 millimeter, och att medeltemperaturen under årets kallaste månad inte understiger 18 grader.
Mest regnskog, omkring fyra miljoner kvadratkilometer, finns i Sydamerika. I Sydostasien och Oceanien finns omkring 2,5 miljoner kvadratkilometer medan Centralafrikas regnskog omfattar runt 1,8 miljoner kvadratkilometer.
Enligt FN:s miljöprogram UNEP är omkring 20 procent av de globala utsläppen av koldioxid en direkt följd av regnskogsskövling.
Källor: Regnskogsfondet, UNEP

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV