Radar · Nyheter

Svekdebatt väntar för ny dansk S-regering

Mette Frederiksen, partiledare för Socialdemokratiet, kommer att ta över som statsminister i Danmark och leda en enpartiregering i minoritet med stöd av Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.

Ingen finansieringsplan och brutna vallöften inom invandringspolitiken.
Socialdemokratiet i Danmark kan nu bilda en enpartiregering, men överenskommelsen med de tre stödpartierna får kritik från den blivande oppositionen.

Efter 20 dagars förhandling kunde Socialdemokratiets partiledare Mette Fredriksen kliva in på Amalienborg i Köpenhamn och meddela drottning Margrethe att en socialdemokratisk enpartiregering i minoritet nu kan bildas.

Drygt ett halvt dygn tidigare, vid midnatt på tisdagen, hade Frederiksen landat en överenskommelse med de tre röda stödpartierna Radikale Venstre, Enhedslisten och Socialistisk Folkeparti.

"Gröna ambitioner"

Frederiksen kallade förslaget för progressivt, rättvist och offensivt – och grönt.

– Det är ett politiskt förslag, ett av de första i världen, som verkligen har gröna ambitioner. Vi vill upprätta en plan för klimatet, en bindande klimatlag och minska utsläppen av växthusgaser med 70 procent, säger S-ledaren.

Invandringspolitiken sågs som den gordiska knuten och det är förslagen inom det området som har väckt mest debatt i Danmark nu när förhandlingarna är över.

– När det gäller invandringspolitiken har vi ersatt symbolpolitik med sunt förnuft, säger Morten Østergaard, partiledare för Radikale Venstre.

Starkt invandringskritiska Dansk Folkeparti (DF) anser att överenskommelsen inom det röda blocket inte stämmer överens med socialdemokraternas vallöfte om att behålla landets stränga regler för invandring. Något som drevs igenom i januari av den avgående borgerliga regeringen med stöd av DF och S.

"Ta ett djupt andetag"

Framför allt är partiledaren Kristian Thulesen Dahl kritisk mot att det röda blocket nu har kommit överens om att flyktingar som är i arbete kan få stanna kvar i Danmark.

– Helt i strid med vad som har sagts av Mette Frederiksen i valkampanjen, säger DF-ledaren.

Några vallöften har dock inte brutits, anser socialdemokraterna.

– Jag vill uppmana Kristian Thulsen Dahl att ta ett djupt andetag och glädja sig över att vi för första gången på många år inte ser någon kovändning i invandringspolitiken, trots att vi har haft ett folketingsval, säger Mattias Tesfaye, partiets talesperson för invandringsfrågor.

Han framhåller att avtalen om familjeåterförening, medborgarskap och asylpolitiken inte berörs av överenskommelsen.

"Absolut toppform"

Överrenskommelsen får även kritik från det blåa blocket för att sakna en finansieringsplan. Avgående statsminister Lars Løkke Rasmussen, Venstre, kallar avtalet för en ”rödgrön önskelista”.

”Glömde de inte prata om hur räkningen skulle betalas…”, twittrade han kort efter att överenskommelsen blev offentlig.

När Venstreledaren träffade drottningen – strax efter att Frederiksen varit där – ville han dock inte kommentera avtalet.

– Det kommer att finnas massor av möjligheter för mig att uttala mig om det. Mette Frederiksen tar över ett land i absolut toppform, säger Lars Løkke Rasmussen.