Energi

”Jag önskar alla barn en egen odling”

"Jag har en romantisk bild av att det är djupt mänskligt att odla.

Det ska vara enkelt och billigt att odla. Kolla vad du har hemma för att komma igång, tipsar hobbyodlaren Elin Ek som har skrivit en bok för att väcka barn och ungdomars trädgårdsintresse.

Elin Ek är för många en fixare som med små medel inspirerar unga till att uttrycka sig. Tv-karaktären Grynet pushade unga i början av århundradet att ta reda på mer och att absolut inte ta någon skit. För något år sedan kom den pyssliga boken ”Jag grejar – alltså finns jag”. Det senaste alstret heter Jag odlar – inomhus, på balkongen, i trädgården.

– Jag vill inspirera barn och ungdomar att testa och odla själva: växter och grönsaker som är små, som inte behöver så mycket vatten, sol och näring. Det är enklare att skörda en körsbärstomat än en bifftomat, säger Elin Ek när vi träffas över en slät kopp kaffe.

Utomhussäsongen är ännu i sin linda, men skördat har hon gjort länge – i köket, där ärtskott gror och sedan används som garnering på mackan.

Magiska luktärter

I likhet med så många andra med gröna ambitioner har Elin Ek nyligen gått igenom frökatalogerna och kompletterat med det som saknas inför kommande säsong. Vad hon mest ser fram emot att få uppleva råder det ingen tvekan om:

– Luktärtorna! De måste ner i jorden snart. De är magiska och övergår allt mänskligt förstånd. Både hur de ser ut och doftar. Det är något med ärtväxter över huvud taget, de är krispiga och skira.

Just de blommorna får plats i den nya boken, som är rikligt kryddad med entusiasm och nyfikenhet. Upplägget är pedagogiskt. Några sidor avhandlar till exempel hur man läser en fröpåse. Elin Ek är lärarbarn – både mamma och pappa undervisade i bild – och inom henne frodas en folkbildarsjäl som vill berätta klart och redigt.

– Jag kan själv bli provocerad om det är för elitistiskt. Då blir det utestängande. Man ska ge folk råd, så att fröna har en chans att bli något. Speciellt när man riktar sig till barn och ungdomar. Har man ingen förförståelse och inte vet vad sådjup är, då måste vi börja där.

"Luktärter är gulligare än hundvalpar
"Luktärter är gulligare än hundvalpar. De är magiska och övergår allt mänskligt förstånd. Både hur de ser ut och doftar. Det är något med ärtväxter överhuvudtaget, de är krispiga och skira", säger Elin Ek. | Foto: Björn Larsson Ask/TT

Paradiset

Som barn odlade Elin tidigt sitt intresse för växtriket och la en grund för att sätta händerna i jorden och bli den hobbyodlare hon är i dag. Med Floran i färg som sällskap gick hon ut i Sundsvalls natur för att ta reda på vad som växte framför hennes ögon. Hon plockade buketter och lärde sig namn, även latinska.

Att mormor bodde i hus med trädgård utanför Göteborg spelade också roll:

– Hon hade många bärbuskar och träd: äpple, päron, plommon. Det var lyx, som att komma till paradiset.

I den nya boken beskriver hon ett tidigt minne av ringblommor. Hur hon bara var tvungen att i skolan gå förbi frökens kateder där det stod en bukett och lukta om och om igen. Ibland nöp hon ett blad och mumsade i sig. Det är knappast en tillfällighet att Elin i boken visar hur man kan göra såväl minimuffins som skrubbtvål med ringblommor.

Boken "Jag odlar – inomhus, på balkongen, i trädgården" (Bonnier Carlsen, 2019)
Boken "Jag odlar – inomhus, på balkongen, i trädgården" (Bonnier Carlsen, 2019). | Foto: Bonnier Fakta

Mjölkkartonger

Odling ska inte behöva kosta så mycket. Speciellt inte för barn, som sällan har mycket pengar.

Grundprincipen för Elin Ek är att använda material som alla barn har tillgång till i bostaden eller på fritids, oavsett om man bor i stan eller på landet. Det resonemanget fanns också i Grynet Show, ungdomsprogrammet som peppade unga att fixa och greja. Att använda det som ska till återvinningen är ett tips.

– Mjölkkartonger är fantastiska, utbrister hon.

– Det är nästan det enda man behöver för att kunna så – med plastfolie eller något annat för att göra det lite varmare och få ett växthusklimat.

Respekt

Målgruppen i boken är främst barn mellan nio och tolv år. Om man i den åldern får möjlighet att skörda sin egenhändigt odlade potatis och snackpaprika skapar man samtidigt en större respekt – och kunskap – för både mat och klimat.

– I dag pratar man om att barn inte äter grönsaker. Men de äter ju sina egna som de drar upp själva.

Man kan lita på att rödbetsbrownien eller chipsen smakar extra prima när grundingredienserna kommer från den egna hinken eller rabatten. Och visst blir det roligt att bidra till hushållet med egna prylar, som görs med växter eller grönsaker från hemträdgården. Bokstavstepåsar, mintlypsyl och tavlor med torkade blommor. Mycket blir möjligt.

– Jag önskar alla barn en egen odling. Oavsett om det är smörgåskrasse eller en egen hink med potatis på balkongen. Jag hoppas att jag ska inspirera till att man ska våga peta ner ett frö och se vad som händer, säger Elin Ek.

Elins råd till unga odlare

+ Är man tolv år har man inte så mycket pengar. Gör egna presenter. Kräng saker till föräldrar, släktingar och deras vänner.
+ Vill du odla ärtskott i fönstret behöver du kanske bara rota i skafferiet för att hitta gula ärtor. Går att använda nästan vilken skruttjord som helst.
+ Odla smörgåskrasse – lägg ut den på vanlig bomull eller på hushållspapper.
+ Sätt färskpotatis och sälj dyrt till föräldrarna på midsommarafton.
+ För vinsten du gör på din försäljning kan du köpa fröpåsar. Gå gärna ihop med kompisar och handla tillsammans.
+ Alla har inte resurserna att köpa plantor. Har man ingen jord över huvud taget kanske man vågar sig på gerillaodling: man petar ner någon liten lök i rabatten bakom huset. Det stör säkert inte någon.

Bra växter och grönsaker för nybörjare

+ Potatis i hink – ”Glädjen att skörda sin egen potatis är underskattad – oavsett om man är elva–tolv år eller 100.”
+ Zucchini/squash – ”Att odla zucchini är jättekul eftersom det ofta blir en stor skörd som man kan plocka efter hand.”
+ Basilika – ”Är jätteroligt att odla själv, och tänk vad mycket kul man kan använda den till sen! Senast i går åt jag pesto med basilika som jag hade fryst in.”
+ Blomman för dagen – ”Den kräver nästan ingenting och växer snabbt och mycket, men eftersom den är en klätterväxt så behöver den stöd”.
+ Blomsterkrasse – ”Är enkla och tacksamma i både kruka och trädgårdsland. Precis som ringblommor eller solros”.
Källa: Elin Ek och hennes bok Jag odlar – inomhus, på balkongen, i trädgården (Bonnier Carlsen, 2019).