Radar · Nyheter

Kritiserad näskirurg återfår legitimation

En läkare som anmälts för över 60 operationer ska få tillbaka sin läkarlegitimation, enligt förvaltningsrätten.

En plastikkirurg i Stockholmsområdet som anmälts 66 gånger för att ha orsakat skador vid näsoperationer ska återfå sin legitimation, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till nyhetsbyrån Siren.

Kirurgen opererade bland annat om näsor så att näsborrarna blev små som riskorn, vilket ledde till att patienterna fick svårt att andas. Patienter fick också ansiktsfrakturer och nervskador. I flera fall bedömde andra läkare att det inte skulle gå att återställa näsans utseende eller funktion.

I december drogs hans läkarlegitimation in av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd (HSAN), vilket Nacka Värmdö-Posten då rapporterade om. Nämnden konstaterade då att läkaren ”gjort avkall på patientsäkerheten och visat både bristande omdöme, sakkunnighet och ansvar”.

Förvaltningsrätten upphäver HSAN:s beslut och motiverar detta med att läkaren varit oskicklig i sitt arbete, men inte grovt oskicklig. Beslutet grundar sig på de tolv fall som nämnden bedömt, medan ytterligare över 40 anmälningar inkom senare.