Radar · Nyheter

Inget OS till Stockholm

Mats Årjes, statsminister Stefan Löfven (S), Gunilla Lindberg, generalsekreterare för SOK, och Richard Brisius, VD för OS i Stockholm Åre 2026, inför omröstningen om vinter-OS 2026, i Lausanne i Schweiz.

Måndagens omröstning i Internationella olympiska kommittén valde Milano/Cortina till värdstad för vinter-OS och Paralympics 2026.

Med god marginal röstade IOK-delegaterna mot Stockholm/Åre i Lausanne under måndagkvällen. Italien kommer därmed åter att arrangera vinter-OS – senast var i Turin 2006 – medan Sverige för sjunde gången missar sin chans.

Statsminister Stefan Löfven (S) kommenterar resultatet i en skriftlig kommentar till Radiosporten: ”Först av allt vill jag gratulera Italien. Jag vill också tacka alla som har lagt ner ett stort engagemang och arbete i den här processen. Idrottsrörelsen är stark i vårt land och det finns ett stort engagemang för ett vinter-OS. Alla ideella krafter inom svensk idrott är en enorm tillgång för Sverige och har så varit under kandidaturen.”

Bland skälen till att Stockholm förlorade mot Milano finns svagt stöd i opinionen, och från Stockholms stad, säger Mats Årjes, ordförande i Sveriges olympiska kommitté till Dagens Nyheter, och hänvisar till att Stockholm inte varit villiga att skriva under det så kallade värdstadskontraktet: 

– Vi har hört det alldeles för ofta under den här kampanjen. OS till Sverige, men varför skriver inte Stockholm på?

Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) var besviken över resultatet, säger hon till tidningen:

– Jag tycker ändå att vi har visat att vi ställer upp på Agenda 2020 och den nya normen. Vi ställer upp och hyr ut våra anläggningar och vill välkomna den olympiska rörelsen. Det har vi varit tydliga med, men sedan får vi utvärdera det här och se hur vi kanske kunde ha varit tydligare.