Glöd · Debatt

Varning för varuveganismen

"Vegan och veganism är inte ett konsumentval.

Intresset för veganism fortsätter öka i Sverige och över världen. Efterfrågan på veganska produkter och tjänster ökar och ofta ligger etiska skäl och miljö och hälsa bakom det. Fler företag erbjuder i dag veganska alternativ och vegan har blivit ett ord som företag använder i kommersiella syften. Detta kallas på engelska för ”commodity veganism” eller ”varuveganism” på svenska.

Jag erkänner att varuveganismen har sina fördelar med det är också viktigt att vara kritisk.

Att djurrätten tas bort i varuveganismen är en av de tydligaste farorna. De flesta företag som säljer veganska produkter är aktiebolag vars främsta syfte är att maximera vinst åt aktieägarna. Om företag kan tjäna pengar på delar av olika sociala och rättighetsrörelser kommer de att göra det. Till exempel har feminismen kidnappats av multinationella företag där de säljer och beskriver sina varor som en del av den kvinnliga frigörelsen samtidigt som kvinnor i tredje världen, som producerar dessa ”feministiska varor” får arbeta under dåliga arbetsvillkor och får löner de knappt kan leva på.

Liknande saker händer med veganrörelsen när varuveganismen får agera fritt. Varuveganismen tar bara den växtbaserade livsstilen inom veganism och ompaketerar den för att sälja sina varor samtidigt som djurrätten osynliggörs. Många företag och personer som tjänar pengar på att sälja och marknadsföra veganska produkter väljer medvetet att inte nämna djurrätt och de reducerar något politiskt till att endast handla om ett individuella konsumentval.

Vegan och veganism är inte ett konsumentval. Veganism är och ska fortsätta vara politiskt. Veganism handlar om att sluta förtrycka och exploatera andra arter och ge dessa individer rättigheter och friheter. Till exempel genom att i lag förbjuda handel med andra djurs kroppar och i framtiden skapa en värld där vi människor kan leva med andra arter i harmoni utan att förtrycka dem.

Det är jättebra att det finns företag och människor som producerar produkter som underlättar för oss veganer att kunna leva växtbaserat. Men det är viktigt att orden vegan och veganism ska ses sammankopplat med djurrättsrörelsen och djurens befrielse.