Energi · Vegokollen

Sommarluncher att återvända till

Peas Be My Matcha består av hemmagjord sötpotatis och kikärtfalafel som serveras på gröna glad och quinoatabbouleh med hummus, ambapickles, aubergineröra, syrad rödkål och matcha-tahinisås.

Mahalo betyder tack på hawaiianska, men hos restaurangen på Hornsgatan med samma namn är lokalproducerat i fokus. Med en somrig meny och ingredienser som sticker ut vill de göra veganskt till det nya svarta. 

“Vegan is the new black”. Efter denna devis drivs restaurangerna Maholo, först ut i Vasastan 2015. I höstas öppnade så restaurang nummer två, denna gång vid Bysistorget på Södermalm. På bakgården finns en underbar uteservering att hänga på varma dagar, och den loftliknande övervåningen i den inre delen av lokalen är väldigt mysig att inta sin måltid på. 

På menyn finns rätter som glasnudlar med örter, sojaburgare i bröd med chilimajonnäs, sötpotatis och kikärtfalafel. Maten innehåller en del ingredienser som inte möter en så ofta på andra ställen, som pitaya, mandelsmör, açai, cashew-parmesan och vegansk bacon. I väntan på att beställningen ska anlända finns bröd och frisk ärthummus att stilla den värsta hungern med.

Foto: Anna Velander Gisslén
Foto: Anna Velander Gisslén

Bland paradnumren finns nudelrätten Knivsöder, som består av glasnudlar med tofu, jordnötssås och avokado, rödkål och örter. För oss som gillar jordnötter och koriander bjuder Mahalo stora möjligheter till njutning, båda är vanligt förekommande. När rätterna är rikligt kryddade – någon gång har det varit lite tamt – är det en verkligt fin kombination av dessa smaker. För den som inte gillar eller tål jordnötter finns mandelsmör och nutella som alternativ till jordnötssmöret, alla hemgjorda.

Rätten Knivsöder består av glasnudlar blandade med örter, rödkål, morot och gurka, serverad med crispy tofu, jordnötssås, avokado och mangosalsa med chili och vårlök
Rätten Knivsöder består av glasnudlar blandade med örter, rödkål, morot och gurka, serverad med crispy tofu, jordnötssås, avokado och mangosalsa med chili och vårlök. Den toppas med jordnötter, rostad lök, lime och koriander. | Foto: Anna Velander Gisslén

Mättande bowls
En annan av Malahos specialiteter är smoothie bowls. Jag är rätt stor i maten och var högst tveksam till om en sådan skulle vara tillräcklig för att mätta. Det är inte någon enorm rätt men den är förvånansvärt hungerstillande i förhållande till sin storlek. Men lite av det goda brödet till så är det fullt värdigt en lunch.

Smoothieskålarna består av olika grunder, som pitaya med hallon, banan och ananas och blå spirulina med bland annat avokado och äpple. Smoothien är ljuvt len och får tuggmotstånd och matighet från den topping du väljer själv. Det finns fyra olika. Min favorit är den som har fått restaurangens eget namn och består av blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola. Men Yogi, med granatäpple, mango, kokosnöt, passionsfrukt och granola kommer nog att bli en sommarvinnare. Med sin svalka men ändå rika smak och mättnad är smoothie bowls överlag höjdare för varma dagar.

Bowlen Blå Spirulina som består av avokado, ingefära, citron, äpple, ananas och blå spirulina
Bowlen Blå Spirulina som består av avokado, ingefära, citron, äpple, ananas och blå spirulina. Den har toppingen Maholo, blåbär, banan, jordnötssmör, hampafrön och granola. | Foto: Anna Velander Gisslen

Fokus på ekologiskt och lokalt
Grundarnas ambition är att all mat ska vara gjord med kärlek för miljö och djur, där främst ekologiska råvaror används, företrädesvis från små lokala företag. En kärlek som märks tydligt, även i de passionerat komponerade rätterna och i känslan i lokalerna. Personalen lyckas även under lunchtidsträngsel med att få en att bli glad, och med så god mat längtar jag alltid till nästa besök.

Maholos interiör på Odengatan
Maholos interiör på Odengatan. | Foto: Anna Velander Gisslén

Plats: Hornsgatan 61 (och Odengatan 26)
Pris: wraps och bowls 95 kronor, lagade rätter från 89 kronor
Betyg: 4/5