Radar · Nyheter

Sjöstedt lovar miljardstöd till ungdomsidrott

Vänsterpartiet partiledare Jonas Sjöstedt talar under politikerveckan på Spånga IP i Järva.

Vänsterpartiet vill införa ett statligt miljardstöd för idrottsanläggningar. Syftet är att alla barn och ungdomar ska ha tillgång till idrott, oavsett var de bor. Förslaget presenterades av Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt när han talade på Järvaveckan.

– Du ska kunna gå och simma eller spela basket oavsett om du bor i Danderyd eller Storfors, säger Jonas Sjöstedt.

Det statliga stödet ska omfatta två miljarder kronor under fyra år och ges i syfte att ge kommuner ekonomiskt stöd till att investera i eller renovera idrottsanläggningar.

Det ska även kunna gå direkt till idrottsanläggningar som används av barn- och ungdomsidrotten. Stödet ska även kunna sökas av aktörer som bygger, äger och driver idrottsanläggningar. Dock inte privata företag.

Stödet ska uppgå till 20 procent av investerings- eller upprustningskostnaden. Förutsättningen för att det ska utbetalas är att kommunen upplåter mark med rabatterad tomträttsavgäld för att få ner kostnaderna för nybyggnation.

– Vi kommer naturligtvis att redovisa en fullständig finansiering i samband med budgeten. Det finns ju till exempel en hel del skattesänkningar man kan avstå ifrån, säger Jonas Sjöstedt till TT på frågan om hur förslaget ska finansieras.

I sitt tal i övrigt kritiserade Sjöstedt de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna för att beskriva Järvafältet som hopplösa no go-zoner.

– Man uttalar sig om de här stadsdelarna, men det är sällan man bor här. Vi kommer härifrån, säger Sjöstedt.