Energi · På gång i Stockholm

Plats på torget för vårt immateriella kulturarv

Olle Johansson är en av berättarna på Berättarnas torg i Gamla stan i juni.

Hallå där Olle Johansson från Berättarnätet öst som i slutet av juni arrangerar Berättarnas torg i Gamla stan . Vad är det? 

– Berättarnas torg är ett event där professionella berättare underhåller med 5–10 minuter långa berättelser om allt mellan himmel och jord, i denna verklighet och andra verkligheter. Vi är en del av ett större berättarnät fördelat över Sverige med grupper och föreningar som tycker om berättande. Muntligt berättande är en urgammal tradition och betraktas nu också som ett immateriellt kulturarv.

Vilken typ av berättelser kommer besökaren att få höra?
– På torget samlar vi regionens bästa berättare. Det kan vara personliga upplevelser från deras eget liv, fabler från förr eller påhittade historier. Förra året berättade en person en del av Odysséen, andra berättar om det som de själva upplevt och har skapat en berättelse av. Det är ett blandat utbud!

Det är 17:e året ni arrangerar detta. Vad är det som har gjort Berättarnas torg till en så lång tradition?
– För att det är så förbaskat kul! Jag kom in som åhörare för några år sen och i den här åldern med allt digitalt hitta ett gäng personer som med tindrande ögon lyssnar och deltar i en berättelse – det var magiskt! Upplevelsen var otrolig! Jag har varit besökare och lyssnat flera år i rad. Nu har det gjort att jag i år har tagit mig för att för första gången själv ta steget att gå upp och berätta.

Arrangemanget sker utomhus. Vad händer om det blir kyla och regn?
– Vi kör oavsett väder, vi har lojal publik utrustade med paraply, de förväntar sig att vi är där och berättar.

24–29 juni: Berättarnas torg

Varje kväll blir det berättelser som håller magin levande med historier från dåtid och nutid, från när och fjärran och från fantasi till verklighet. Lyssna, ute på gårdens innergård, på några av regionens mest fantastiska berättare.
Tid: 19.30-21.00
Plats: Mäster Olofsgården, Stortorget, Gamla Stan
Kostnad: gratis