Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm – sommarkalendarium

Elvira Madigan spelas på Parkteatern under sommaren.

Hantera klimatångesten med teater, återupplev nittiotalet, gå på demonstration med djurrättskonst, guidad visning i Stockholms kvinnohistoria eller kanske en ölvandring? Syre Stockholms Anna Velander Gisslén har handplockat somriga aktiviteter i ett extra fullmatat kalendarium.

Sport: Dagstur paddling

Paddla i vår vackra huvudstad, vid Djurgården, Skeppsholmen och innerstan. Totalt blir det en paddelsträcka på cirka 10 km. Ta med matsäck och klädombyte och njut av vacker natur och en trevlig aktivitet.
Tid: 09.00–16.00
Plats: Villa Källhagen, Djurgårdsbrunnsvägen 10
Kostnad: 300 kronor.

15 juni

Författarträff: Kulturarv

“Svenskt kulturarv kan man tänka på som ett slags mentalt universum”. Maja Hagerman berättar utifrån sin aktuella bok ”Trådarna i väven” om sitt perspektiv på kulturarv. Om ett inre landskap som ständigt förändras, från mormors läsning i folkskolans läsebok till digitalt berättande idag.
Tid: 14.00–15.00
Plats: Akademibokhandeln, Mäster Samuelsgatan 28
Kostnad: Gratis.

Passa på att laga cykeln i Bagis 15 juni
Passa på att laga cykeln i Bagis 15 juni. | Foto: Maja Suslin/TT

15 juni

Gör det själv: Cykelkök

Semesterdags, kanske en längre tur på cykel? Ta chansen att fixa cykeln inför sommarens utflykter i Bagarmossens cykelköks gör-det-själv-verkstad. Verktyg för att laga eller bygga finns på plats.
Tid: 14.00–19.00
Plats: Lillåvägen 71
Kostnad: Gratis.

16 juni

Loppis: Försommarloppis på Färgfabriken

Något du saknar till sommarens semester? Fynda bland loppisborden, njut av en härlig brunch och något läskande på gården. Det blir tillfälle att återbruka kläder, prylar, porslin, plantor, accessoarer, skivor med mera.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Färgfabriken, Lövholmsbrinken 1
Kostnad: Gratis.

17 juni

Barn: Parkteatern

Marionetteatern presenterar ordlös poesi, humor och till och med ett litet tåg som rullar in på scenen. Succéföreställningen Da-da-da har tidigare spelats för yngre barn, men ges nu i en ny version för alla åldrar.
Tid: 13.00–13.30
Plats: Maltesholmsbadet, Maltesholmsvägen 212
Kostnad: Gratis.

17 juni

Invigning: Livrustkammaren

Livrustkammarens nya permanenta utställning invigs av kungen och kulturminister Amanda Lind. Det blir även tal av Livrustkammarens museichef Malin Grundberg och Maria Jansén, överintendent vid Statens historiska museer. Invigningsceremoni utanför museet, därefter öppnas museet för allmänheten.
Tid: 15.00–21.00
Plats: Slottsbacken 3
Kostnad: Gratis.

17 juni

Film: Musikdokumentär

Upplev David Bowie i Ziggy Stardust & The Spiders from Mars, den legendariska konsertfilmen med från Londons Hammersmith Odeon 1973. Under spelningen utannonserade Bowie överraskande att det var ’the last show we’ll ever do’, medan det senare skulle komma att så klart att det istället bara var hans avsked från sin Ziggy Stardust-persona.
Tid: 18.30–20.30
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor.

18 juni

Vandring: Från gasverk till miljöstadsdel

Följ förvandlingen av Hjorthagen och Norra Djurgårdsstaden från kunglig jaktmark via gasverk till en ny stadsdel med 6 000 nya bostäder. Du får veta mer om Djurgårdens tidiga historia, Bobergs gasklockor, hur staden arbetar för att skapa en grön stadsdel med låg miljöpåverkan och om hur stadsdelen Hjorthagen skapades.
Tid: 18.00–19.45
Plats: Norra Djurgårdsstaden
Kostnad: 120 kronor.

Scen ur laserbarockoperan Amasonernas drottning, som spelas på Årsta teater
Scen ur laserbarockoperan Amasonernas drottning, som spelas på Årsta teater. | Foto: Maximilian Mellfors

19 juni

Opera: Amasonernas drottning

För första gången i Sverige, en laserbarockopera av en kvinnlig tonsättare där scifi, mystik, ritualer och 1760-tal förenas. Operan spelades ofta runtom i Europa under sent 1700-tal men har sedan dess fallit i glömska, likt många andra verk av kvinnor i historien. Tills nu. En kraftfull opera av stora mått, framförd av några av samtidens mest spännande operasångare och musiker.
Tid: 19.00–11.30
Plats: Årsta Teater, Årsta torg 5
Kostnad: 290 kronor, upp till 26 år och pensionär 220 kronor.

20 juni

Våffelcafé

Nykter Träffpunkt för Alla serverar våfflor under eftermiddagen. Billigt fika och våfflor väntar i en lugn och skön miljö, prata och umgås i en avslappnad fikastund.
Tid: 11.00-16.00
Plats: Flygfältsgatan 6b, Skarpnäck
Kostnad: Gratis.

21 juni

Midsommar på Hasselbacken

Midsommarfirande som innehåller högtidens alla måsten som klädsel och resning av midsommarstång, ringdans, ansiktsmålning, allsång, lekar och fiskdamm. Som värdar för kalaset står dragshowartisten Martin “Miss Inga” Johansson och Ingmari “Helga” Pagenkemper, Cirkus VD.
Tid: 11.00-18.00
Plats: Hasselbacken, Hazeliusbacken 20
Kostnad: Gratis.

Midsommarfirande i Vinterviken
Midsommarfirande i Vinterviken. | Foto: Maja Suslin/Scanpix

21 juni

Midsommarfirande i Vinterviken

Traditionsenligt midsommarfirande på stora ängen i Vinterviken. Var med och klä stången och dansa sedan in sommaren. Njut av picknick i gräset eller köp fika på cafeet som håller öppet, likaså Orangeriet som serverar midsommarbuffé med modern midsommarmat.
Tid: 13.00-15.30
Plats: Hasselbacken, Hazeliusbacken 20
Kostnad: Gratis.

22–23 juni

Kurs: Vindsurfing

Upplev samspelet med naturens krafter när du susar ljudlöst genom vattnet. Lär dig vindsurfa tillsammans med erfarna instruktörer. Du får lära dig grunderna med teoripass om seglingsteori, säkerhet och grundläggande teknik, hantera seglet och träna de grundläggande teknikerna.
Tid: 10.00-13.00
Plats: Rålambshovsparken
Kostnad: 1 390 kronor.

22–23 juni

Fotografi: Vernissage

Pop up-vernissage med fotografen Iselin Zahl Blitzners nya kollektion foton. Det bjuds även på dryck, shopping, musik och trevligt mingel.
Tid: 10.00–20.00
Plats: Köpmanbrinken 6
Kostnad: Gratis.

23 juni

Sport: Parkträning

Var med och kör parkträning i Rålambshovsparken under sommaren. Det blir chans att testa allt från yoga till jympa, dans, familjefys och nyheten modus. Och mycket mer! Det kommer även att bli ett riktigt färgglatt uppstartspass inför Pride. Kolla ytterligare aktuella dagar och pass hos Friskis&Svettis.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Rålambshovsparken
Kostnad: Gratis.

25 juni

Barn: Clownen Manne

Ingen sommar utan clownen Manne! Och i år blir inget som vanligt när Maria, Olle och Manne kommer till parken. De vill så gärna bjuda på rena toner och fläckfria putslustigheter. Tillsammans bildar de en clownkompott där allt kan missförstås och komplikationerna alltid kan bli värre, men där slutet alltid är gott.
Tid: 11.00–12.00
Plats: Rågdalen, Bjursätragatan 52
Kostnad: Gratis.

"Uppåt väggarna" med clownen Manne, Maria och Olle af Klintberg
"Uppåt väggarna" med clownen Manne, Maria och Olle af Klintberg. | Foto: Bertil Ericson/Scanpix

25 juni

Teater: Häxorna i Husby

Nu kommer Pomperipossa och Häxan i pepparkakshuset till Husby och de är förtvivlade. Hur ska de kunna locka till sig barnen som bara äter pepparkakor till jul och godis på lördagarna!? Lösningen blir att sammankalla till ett Häxting i Husby vid Stora trollstenen. Nu ska här fångas, förtrollas, mortlas och kokas – inte en unge slipper undan.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Mittiprickteatern, Husby gård
Kostnad: Gratis.

26 juni

Historia: Blockmakarens hus

Se hur livet i Stockholm kunde te sig för enkelt folk i början på 1900-talet då bostadsbristen var svår.  År 1917 bodde blockmakare Andersson, hans fru Katarina och deras vuxna söner i huset på Stigbergsgatan 21. Där hyrde Emilia Gustavsson gårdshuset, med en lungsjuk man och fyra barn. 1923 flyttade hon och barnen ut efter att ha kämpat med kyla och råttangrepp. Huset är återställt som det såg ut då.
Tid: 13.00_14.00
Plats: Södermalm
Kostnad: 120 kronor.

26–27 juni

Musikal: Elvira Madigan

Berättelsen om kärleken mellan adelsmannen Sixten Sparre och cirkusartisten Elvira Madigan gestaltas ur nya perspektiv I en nyskriven musikal. Njut av en cirkusmanege fylld av akrobater, dansare och musiker.
Tid: 19.00–20.15
Plats: Solursparken, Vällingby
Kostnad: Gratis.

28–30 juni

Musikfestival: Lollapalooza

Den internationella festivalen Lollapalooza intar Stockholm. Med över 70 artister på fyra scener blir det en musikfest mitt i stan på gröna och somriga Gärdet. Laleh, Lykke Li, Foo Fighters och Travis Scott är bara några av alla artister som förgyller musiklivet dessa dagar.
Tid: 12.00–24.00
Plats: Gärdet
Kostnad: från 1 195 kronor, barn från 150 kronor

Lykke Li är en av artisterna på årets Lollapalooza
Lykke Li är en av artisterna på årets Lollapalooza. | Foto: Thomas Johansson/TT

29 juni

Löpning: Bantestning

Var med och testa banorna på Stockholm Trail. Spring alla banorna, 5 km, 10 km och 21 km. I olika grupper, beroende på hur hur snabbt och långt man vill springa, leds varje grupp av en ledare som visar banan. Alla kan vara med oavsett löpnivå.
Tid: 10.00–14.00
Plats: Hammarbyhöjdens IP
Kostnad: Gratis.

29 juni

Dans: Bachata i parken

Dans utomhus! Dansa bachata och salsa i sommarvärmen i den härliga miljön vid Hornsbergs strand. Ta med kompisar och njut av picknick och härlig dans och umgänge.
Tid: 15.00–18.00
Plats: Hornsbergs Strand 71
Kostnad: Gratis

30 juni

Barnfestival: Kidzapalooza

En egen festival för barnen! Lollapalooza är för den som älskar musik. I verkstaden erbjuds DJ Workshop, där finns också Scenkonstmuseet, Teenage Engineering och Etnografiska museet med massor av roliga aktiviteter. Artister som Maria Llerena och James Hollingworth uppträder och det blir minidisco med Mumin för de minsta.
Tid: 13.00–20.00
Plats: Ladugårdsgärdet
Kostnad: Flera nivåer beroende på ålder och antal dagar, från 150 kronor

2 juli

Guidning: Gunnar Asplunds bibliotek

Lär känna Gunnar Asplunds internationellt hyllade mästerverk från 1920-talet. Stadsbiblioteket vid Sveavägen invigdes 1928 och blev snabbt en arkitektonisk ikon. Förutom själva byggnaden stod Asplund även för inredningen med hjälp av några av tidens största konstnärer. Upptäck Asplunds detaljer som ger upplevelsen av byggnaden en särskild klang och fortsätter att fascinera.
Tid: 16.00–17.30
Plats: Stadsbiblioteket
Kostnad: 120 kronor

Stockholms stadsbibliotek är ritat av arkitekten Gunnar Asplund och invigdes 1928
Stockholms stadsbibliotek är ritat av arkitekten Gunnar Asplund och invigdes 1928.| Foto: Claudio Bresciani /Scanpix

2 juli

Vandring: Stockholms arkitektur

Lär dig känna igen arkitekturstilar från medeltid till idag och få grepp om hur idéer och ideal har format vår stad. Gå kors och tvärs på historisk mark, spana in arkitektoniska godbitar och upptäck hur staden är planerad. Fint sätt att njuta av Stockholms stadsbild.
Tid: 18.00–19.30
Plats: Gamla stan/Norrmalm
Kostnad: 120 kronor

2 juli

Underhållning: Grillkväll

Gemensam grillning i Vintervikens Trädgård. Två band spelar på lilla scenen. Gå till caféet och köp det du vill och grilla själv. Det finns buffé med tillbehör, förstås även växtbaserade alternativ.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Vintervikens Trädgård, Vinterviksvägen 30
Kostnad: Gratis

3 juli

Kurs: Hjärt-lungräddning till barn

Utbildning i hjärt-lungräddning till barn med övningsdockor som motsvarar barn från nyfödd till pubertet. Lär dig agera på bästa sätt vid akuta olyckor eller sjukdomsfall och vad du ska göra om ett barn har slutat att andas och andra hotande tillstånd.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Gullmarsplan 5
Kostnad: 500 kronor

3 juli

Film: Aliens – återkomsten

Mer vapen, fler monster men som vanligt finns det bara en Ellen Ripley. James Cameron tog över rodret från Ridley Scott, resultatet blev extra allt med ett fantastiskt resultat. Fint tillfälle att få se denna klassiker, den andra filmen i Alien-serien, på duk.
Tid: 18.30–21.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor

4 juli

Musik: Bach i Kungliga foajén

Sommarkonsert i Kungliga foajén med Operans egna sångare och musiker. Det blir Bach möter Schnittke med musik av J.S.Bach och A. Schnittke. Medverkande är Jakub Nowak, fiol, och Elena Kaledina, piano.
Tid: 17.00–18.00
Plats: Kungliga Operan, Gustav Adolfs Torg 2
Kostnad: 320 kronor inklusive välkomstdrink

4 juli

Konsert: Lovsång till kärleken

Anna-Lotta Larsson bjuder på favoritsånger om kärleken. Det blir Taube, Piaf, Purcell, LeMarc och mycket mer. Tillsammans med gitarristen Mats Bergström och pianisten Andreas Landegren komponeras en kväll fylld av stora känslor, värme och humor.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Galärparken, Djurgården
Kostnad: Gratis.

6 juli

Motion: Hornstull – Järna

Ett långpass som tar i stort sett hela dagen. Ta dig genom varierande bebyggelse och landskap och på blandat underlag från stad till lantidyllen i Järna. Tillsammans med ultradistanslöpare på elitnivå till nyfrälsta joggingmotionärer som vill testa sina gränser. Turen går via Mälarstränderna till Vårby, Tumba, Rönninge, Södertälje och sedan till Järna. Från Järna blir det pendeltåg tillbaka till Stockholm.
Tid: 08.30–18.00
Plats: Hornsgatan 172–174
Kostnad: gratis

6 juli

Festival: Nostalgi från 90-talet

Förra sommaren blev det helt utsålt, massor av 90-talsentusiaster festade, dansade och mindes. Nu återförenas världsartister igen med en hitkavalkad med det mesta och bästa av 90-talets och 00-talets hits där nostalgin står i centrum. Några av artisterna är Aqua, Snap, Londonbeat och Victoria Silvstedt.
Tid: 12.00–24.00
Plats: Zinkensdamms IP, Ringvägen 16
Kostnad: 845 kronor

6 juli

Dagsfest: Mosquito på Trädgården

Kom och häng på en härlig dagsfest med Mosquito. Thomas Gylling med vänner, DJ´s, gästartist och dancecrew underhåller. Det blir varmt, vuxet, internationellt.
Tid: 14.00–19.00
Plats: Trädgården, Hammarby Slussväg 2
Kostnad: Fri entré första timmarna, sedan 150 kronor

6 juli

Konsert: Hyllning till Led Zeppelin

The Apricots hyllar ett av musikhistoriens största rockband, Led Zeppelin. Det blir ett ett kärt axplock ur Led Zeppelins stora låtskatt där kvällen delas upp i två set med start 19.30.
Tid: 17.00–23.00
Plats: Lasse i Parken, Högalidsgatan 56
Kostnad: gratis

7 juli

Musik: Visfestival

I år firar Stockholms Visfestival 20 år och jubilerar med många fina artister som Pierre Ström, Sofia Ekberg och Thomas Wiehe. Festivalen leds av Pierre Ström och Lolita Ray och dagen till ära kommer vi också att få höra vinnaren av vis-SM 2019.
Tid: 13.00–18.30
Plats: Kungsträdgården
Kostnad: gratis

7 juli

Demonstration: Djurrättskonst

Delta i The Cube of Truth, en fredlig statisk demonstration lik en konstföreställning. Demonstrationen ska utföras på ett strukturerat sätt och väcka nyfikenhet och intresse från förbipasserande som kan leda dem till insikter om djurindustrin. Filmklipp och konversationer varvas med ett värdebaserat försäljningstillvägagångssätt.
Tid: 14.30–17.00
Plats: Sergels torg
Kostnad: gratis

7 juli

Konst och kultur: Djurgårdens historia

Det nuvarande namnet Djurgården härstammar från kung Johan III’s park, som förklarade att parken var för att hålla hjort, ren och älg skyddade från vilt. Många byggnader på Djurgården går tillbaka till Stockholms världsmässa 1897. Vandra med ut i naturen, till undangömda små gator och gränder med charmerande hus i trä. Det blir även besök på en nästan bortglömd kyrkogård.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Djurgårdsvägen
Kostnad: 175 kronor, senior 150 kronor, barn 6–15 år 100 kronor

8 juli

Amfibiebuss: Rundtur på land och vatten

Upptäck vår vackra stad ombord en amfibiebuss. Guiden berättar roliga och intressanta historier under båtturen.
Tid: 12.00–13.15
Plats: Strömgatan
Kostnad: 280 kronor

9 juli

Guidad visning: Kvarterets kvinnor

Förhöj upplevelsen av utställningen Kvarterets kvinnor med en guidad visning. Vilka är de som skapat kvinnohistoria i Stockholms city? I år är det hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och utställningen Kvarterets kvinnor lyfter fram några av de kvinnor som har levt och som lever omkring Stockholms stadskärna. De är de arbetande kvinnorna, aktivisterna som demonstrerat, journalisterna, konstnärerna, feministerna, regissörerna de hemlösa och de unga. Utställningen kan ses som en tidsresa med berättelser tillbaka i historien då nunnor levde här.
Tid: 12.30–13.30
Plats: Kulturhuset Stadsteatern
Kostnad: 40 kronor

10 juli

Underhållning: Standup i Vasaparken

Norra Brunn ut i Vasaparken, kom dit och var med på en riktigt mysig och rolig kväll. Under kvällen kommer Johanna Nordström, Thanos Fotas och Sven Brundin att underhålla och leverera somrig standup.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Park Café Vasaparken, Dalagatan 48
Kostnad: 100 kronor

11 juli

Barn: Häng med Babblarna

Babblarna bjuder på musikal, Bibbel Babbel Bubbel. En färgglad, bubblig, interaktiv, svängig och rolig föreställning med Babblarna Faffa, Vovvo och Klonk. Det blandas språklek och svängig musik, musikalen framförs med tal, tecken, sång och dans.
Tid: 14.00–14.30
Plats: Skansen, Djurgårdsslätten 49-51
Kostnad: 220 kronor, pensionär och student 190 kronor, barn 60 kronor

Babblarna spelar musikalen Bibbel Babbel Bubbel på Skansen i juli
Babblarna spelar musikalen Bibbel Babbel Bubbel på Skansen i juli. | Foto: Anja Callius/Callius Media AB

13 juli

Musikfrukost: Kryssa melodier

Köp en god helgfrukost och slå dig ner för melodikryss. Penna och kryss finns på plats och klockan 10.03 hörs Anders Eldeman och Sveriges Radios Melodikryss från högtalarna. Efter en timmes kryssande samlas tävlingsbidrag in och skickas för vinstdragning.
Tid: 09.30–11.00
Plats: Louie Louie, Bondegatan 13
Kostnad: gratis kryss, frukost köps på plats

13 juli

Vandring: I ölens kvarter

Sedan 1600-talet och fram till mitten av 1900-talet har Södermalm varit centrum för öltillverkning i Sverige. Följ med på en ölvandring i Söders historia kring ölens historik i kvarteren.
Tid: 13.00–14.30
Plats: Nackas Hörna, Katarina Bangata 38
Kostnad: 200 kronor

13 juli

Festival: Popaganda

En självklar sommarfest för alla musiksugna stockholmare. Bland picknickfiltarna bjuds det på ett mysigt sommarhäng och från scenen levereras magi i form av den alldeles senaste popmusiken. Nadja Evelina och Kårp är några av de som underhåller.
Tid: 15.00–21.00
Plats: Parkteatern, Galärparken, Djurgården
Kostnad: gratis