Energi

Livrustkammaren ger plats åt drottningarna

Ett av Sveriges äldsta museer, Livrustkammaren, nyöppnar med en helt ny basutställning den 17 juni.

Ett av Sveriges äldsta museer har genomgått sin största förvandling på 40 år. När portarna till Livrustkammarens källarvalv under Kungliga slottet i Stockholm öppnar på nytt har historien delvis skrivits om.

– Vi vill berätta en ny historia om Sveriges kungliga historia, säger museichef Malin Grundberg till TT.

I museets dunkla valv pågår det sista intensiva arbetet med den nya permanenta utställningen som invigs den 17 juni. I drygt ett år har större delen av Livrustkammaren varit stängd för ombyggnad. Sedan flytten till de nuvarande lokalerna 1978 har det mesta varit sig likt, fram tills nu.

– Vi har fått massor med ny kunskap, bland annat genom forskning, som gör att vi vill berätta en ny historia, säger Malin Grundberg.

Livrustkammarens museichef Malin Grundberg visar upp Gustav III:s maskeraddräkt från mordnatten 1792
Livrustkammarens museichef Malin Grundberg visar upp Gustav III:s maskeraddräkt från mordnatten 1792. | Foto: Susanna Persson Öste/TT

Drottningarna kliver fram

Den nya basutställningen utmärker sig främst på två sätt: För att bli mer begriplig berättas Sveriges kungliga historia nu kronologiskt, från Gustav Vasa till kronprinsessan Victoria. Dessutom har drottningarna fått kliva fram i rampljuset.

– Det har forskats mycket om drottningarna de senaste decennierna, samtidigt som de knappt hade någon plats alls i den gamla utställningen. Därför har vi försökt lyfta fram dem mycket mer än tidigare, säger museichef Malin Grundberg.

Bland föremålen som för första gången får en plats i den permanenta utställningen hör drottning Kristinas kröningsmantel från kröningen i Storkyrkan 1650. Den har genom århundradena samlat damm i magasinet, bortsett från någon enstaka tillfällig utställning.

Klassikerna finns kvar: Gustav III:s maskeraddräkt från mordet på kungliga Operan visas även i den nya utställningen
Klassikerna finns kvar: Gustav III:s maskeraddräkt från mordet på kungliga Operan visas även i den nya utställningen. Skotthålet med blodfläckar syns på Gustav III:s maskeraddräkt. | Foto: Susanna Persson Öste/TT

"Det är anmärkningsvärt"

– Det är anmärkningsvärt med tanke på att drottning Kristina är en av väldigt få regerande drottningar som har funnits i Sverige, säger Malin Grundberg.

När TT besöker Livrustkammaren står kröningsmanteln uppställd i museets fotostudio. Den ska fotograferas både framifrån och bakifrån innan den ställs in i sin monter i utställningsrummet. Textilkonservatorerna Augusta Persson och Annika ten Siethoff Wallebring lyssnar på fotografen Helena Bonneviers instruktioner om hur manteln ska placeras för att bilderna ska bli så bra som möjligt. Med handskar på händerna flyttar de varsamt det nästan 370 år gamla släpet.

Den nya utställningen har även större fokus på 1800- och 1900-talen och vår samtid. Flera utställningsföremål tillhör vår nuvarande kungafamilj, men kungahuset har inte varit delaktigt i arbetet med den nya utställningen.

– Vi är en statlig myndighet och driver vår verksamhet utan kungaparets inblandning, men däremot kommer de på invigningen, vilket vi är väldigt glada för, säger Malin Grundberg.

Livrustkammaren

Museet är ett av Sveriges äldsta och har en världsunik samling av kungliga dräkter, vapen, vagnar och sadlar. Det grundades år 1628 efter att Gustav II Adolf beslutat att hans kläder från fälttåget i Polen skulle bevaras och bli ihågkomna för all framtid.
Livrustkammaren låg vid den tiden i det gamla slottet Tre kronor och hade fram tills dess varit de svenska kungarnas förråd för vapen, rustningar och högtidliga kläder.
Under Livrustkammarens långa historia har museet flyttat runt till flera olika lokaler i Stockholm och sedan 1978 ligger det återigen i Stockholms slott. I den nya permanenta basutställningen visas omkring 1 200 av Livrustkammarens sammanlagt runt 35 000 föremål.
Källa: www.livrustkammaren.se