Energi · På gång i Stockholm

”Likt en beroendeperson vet vi att vi måste göra en radikal förändring”

Scen ur Tjugo 19 – En komisk tragedi, som spelas i Galärparken i juli.

Hallå där Lars Bethke, skådespelare och regissör till föreställningen Tjugo 19 – En komisk tragedi, som ska hjälpa oss att hantera vår klimatångest. Hur kom idén till det?

– Det började med att jag tog ett sabbatsår från teatern för att plugga design och form på Beckmans 2016/17. Jag har länge varit intresserad av miljöfrågor och försökte applicera det i mitt arbete där. Hur kunde jag med gott samvete skapa nya prylar utan att påverka mitt ekologiska fotavtryck? Plötsligt slog det mig att jag redan hade det ultimata mest miljövänliga arbetet i teatern. Här kunde jag redan vara kreativ, ge upplevelser, skapa dialog påverka och det med minimalt ekologiskt fotavtryck. Där och då beslöt jag mig för att skapa en liten men generös föreställning med stort tema och använda plattformen jag redan stod på. Jag kontaktade Dag Andersson för att se om han var intresserad vilket han glädjande nog var. Där började vi arbetet med att skapa föreställningen.

Ni kallar föreställningen “en komisk tragedi”. Det låter motsägelsefullt? Vad kommer publiken få uppleva?
– Att vi med öppna ögon lever långt över vad vår planet klarar av att hantera är motsägelsefullt. Jag tycker om att arbeta med humor i kontrast till det tragiska. Så gjorde även Charlie Chaplin och Buster Keaton så jag återupptäcker inte hjulet på något sätt men jag räds inte det komiska eller det tragiska. Publiken får se en föreställning som är fylld av fysisk humor men där vi även spelar musik och gör privata bekännelser. Allt med miljötema, såväl vår inre miljö som den yttre.

Hur ser du på dagens konsumtionsmönster och hur speglas det i föreställningen?
– Våra konsumtionsmönster går i gamla banor som vi inte riktigt vet hur vi ska ta oss ur. Likt en beroendeperson så vet vi att vi måste göra en radikal förändring men tänker oss samtidigt att kanske bara en flygresa till. Eller varför inte en ännu större platt-TV… bara en… till.  Det här pratar vi om i föreställningen.

Vad är ditt bästa tips till den som lider av klimatångest?
– Kom och se vår föreställning. Du är inte ensam!

Lars Bethke och Dag Andersson | Foto: Matilda Rahm
Lars Bethke och Dag Andersson | Foto: Matilda Rahm

16-17 juli: Teater: Tjugo 19 – En komisk tragedi

Morgondagens klimat avgörs idag. I föreställningen Tjugo 19– En komisk tragedi har Dag och Lars blivit utsända från framtiden för att reflektera över våra konsumtionsmönster. Det blir en musikalisk och fysisk föreställning som ska hjälpa oss att hantera vår egen klimatångest.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Parkteatern, Galärparken, Djurgården
Kostnad: gratis