Radar · Nyheter

Lär dig om tunnelbanekonsten i ny app

 Arbetet för fred och frihet är temat i Siri Derkerts bildsvit i sandblästrad betong på tunnelbanestationen Östermalmstorg, som ingår i SL:s nya app för konsten i tunnelbanan.

Hör du till dem som alltid missar de återkommande konstvisningarna i tunnelbanan? Nu finns en app som kan guida genom världens längsta konstutställning.

94 av 100 stationer i Stockholms tunnelbana pryds av konstnärlig utsmyckning, från över 250 konstnärer. Mosaiker, skulpturer, målningar, installationer, ristningar och reliefer och tillfälliga utställningar med videoverk och fotografier brukar ofta kallas världens längsta konstutställning.

Nu lanserar SL appen SL ArtGuide, en audioguide där resenärer kan utforska konsten på 21 centrala stationer i Stockholm på egen hand.

– Ända sedan 1950-talet är konsten en viktig del i utformningen av den offentliga miljön. SL har en lång tradition av samarbete med konstnärer som grundar sig i en demokratisk ambition om att konst ska vara tillgänglig för alla. Därför tycker vi också att det är på sin plats att världens längsta konstutställning får en audioguide för alla stockholmare och turister som vill lära sig mer, säger Sofia Broman, affärsförvaltare Konst på Trafikförvaltningen.

Guiden är inläst av skådespelaren Alexander Karim och finns tillgänglig på svenska och engelska.

Foto: SL ArtGuide
Foto: SL ArtGuide