Krönikor

När bostaden blir en sparbössa

”Nu finns äntligen möjligheten att investera i dessa arkitektritade studios med flexibelt ägande som bolag/privatperson med uthyrning! Investeringen erbjuder mycket god avkastning i dessa höghus inspirerade av Lake Shore Drive i Chicago.”

Så heter det i inledningen av ett prospekt för fyra höghus med bostadsrättslägenheter som de närmaste åren ska byggas och säljas i Hagastaden i nordvästra Stockholm. Inflyttningen beräknas påbörjas februari–mars 2021.

I prospektet står det vidare: ”Föreningen godkänner uthyrning för alla ägare men många planerar även att bo permanent eller köpa till familjen eller för anställda att nyttja. Ni köper antingen som juridisk person eller privatperson i denna äkta bostadsrättsförening med låga avgifter och hög bekvämlighet i form av planerad service som uthyrningshjälp, bilpool, tvätt, städning, catering, övernattning, mötesrum, gym och hantverkshjälp.”

Initialt erbjuds 1–2 rum och kök-studios, 30–47 kvadratmeter, med glasade fönster från golv till tak och franska balkonger. Större studios och penthouse finns även.

Jag tycker att prospektet är intressant i sin tydlighet, med fokuset direkt i inledningen lagt på ord som investering och avkastning. Och att mindre ägnas åt att lyfta fram en bostads yttersta mening, den att i första hand vara ett hem att bo i. Och mycket, mycket långt ifrån den, i alla fall idealistiskt, tilltalande tanken om slå sig samman, äga ett hus med olika lägenheter och driva och sköta det tillsammans. För ökat självbestämmande, större inflytande och kanske ökad livskvalitet genom att göra något ihop med andra.

Men där är vi inte alls nu, utvecklingen går i annan riktning, mot att bostäder i attraktiva områden i allt högre grad uppfattas som spekulationsobjekt. En fråga jag bland annat ställer mig är om detta byggprojekt bidrar till den utveckling som kan ses i flera andra större städer i världen, den att åtskilliga lägenheter egentligen inte är några hem i traditionell mening, utan endast används sporadiskt av ägarna för övernattning, eller hyrs ut i andra hand, inte sällan då till höga hyror. Eller som står helt tomma i avvaktan på att värdet på lägenheten ska stiga och gynnsamt säljläge ska uppstå. Helt enkelt är något att placera pengar i.

Laleh släpper första albumet på tre år. Och gör en stor sommarturné.

Musikscenen Kägelbanan vid Mosebacke i Stockholm läggs ner efter klagomål från intillboende på ljudnivån.