Zoom

Jobb och hälsa i fokus på Järvaveckan

 Järvaveckan.

Nästan 300 organisationer och företag deltar i Järvaveckan. En av dessa, 1,6- och 2,6-miljonerklubben, arrangerar en egen speakers’ corner för att diskutera kvinnors hälsa.

Järvaveckan, som äger rum på Spånga idrottsplats i Stockholm, sträcker sig över fem dagar och har 100 programpunkter. Sju av åtta av riksdagspartiernas ledare håller tal mellan den 12 och 16 juni.

Järvaveckan initierades av Ahmed Abdirahman, även grundare av The Global Village, en partipolitiskt och religiöst obunden stiftelse med hemvist i Stockholmsområdet Hjulsta. På hemsidan beskrivs syftet ”att minska avståndet mellan folk och folkvalda” och ”det levande navet för Järvaveckan är en stor mötesplats för samhällsengagemang”.

– I Rinkeby-Tensta är nästan varannan invånare under 26 år. De är Sveriges framtida arbetskollegor och entreprenörer. Vårt samarbete med Yepstr under Järvaveckan ger många ungdomar i närområdet möjligheten till sitt första jobb, samtidigt som de får möta politiker och företagsledare på Spånga IP, säger Ahmed Abdirahman.

Den omskrivna Yepstr är en digital tjänst för att hitta, boka och betala unga i närområdet som till exempel barnvakt, läxhjälp och hundpassning.

Alexandra Charles, ordförande i 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben, ideella föreningar som arbetar för kvinnors hälsa
Alexandra Charles, ordförande i 1,6 miljonerklubben och 2,6 miljonerklubben, ideella föreningar som arbetar för kvinnors hälsa. | Foto: Lars Pehrson/SvD/SCANPIX 

Jämställd forskning, vård och omsorg

Den ideella 1,6- och 2,6-miljonerklubben, med ambition att arbeta för bästa möjliga hälsa för alla kvinnor, ska ha ett tält på Järvaveckan. Ordförande är Alexandra Charles von Hofsten.

– Det är allra viktigaste för oss är att uppnå en jämställd forskning, vård och omsorg och att genusperspektivet införs fullt ut i samhället. Det innebär till exempel att alla studier och all forskning utgår från både kvinnor och män, inte bara män, säger Alexandra Charles von Hofsten.

1,6- och 2,6-miljonerklubben arbetar folkbildande, opinionsbildande och med insamling.

– Vi är med på Järvaveckan för tredje året i rad och arbetar med att nå ut med kunskap som rör kvinnors hälsa, både fysisk och psykisk. Vi vill att tjejer och kvinnor ska leva ett så bra och hälsosamt liv som möjligt och med hälsa ur ett holistiskt perspektiv, säger hon.

Den 6 juni i år mottog klubben en fana av Kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Skansen för sitt arbete för kvinnors hälsa och ökat genusperspektiv inom forskning och på läkarutbildningen.

– Vi arbetar också gentemot politiker som har makten att förändra det som inte fungerar så bra som till exempel för att förkorta vårdköerna och att höja sjuksköterskornas löner.

I talarhörnet i klubbens monter ska under dagarna tas upp bland annat hedersförtryck och kvinnlig könsstympning, information om TBE och borrelia, bättre psykisk hälsa för nyanlända kvinnor, hur smärta kan hänga ihop med psykisk ohälsa och ungas psykiska hälsa.

Åsa Maj Jonzon arbetar på Unga Lukas, en del av Sankt Lukas, som bildades 1939 av personer i vårdande yrken; läkare, socialarbetare och präster
Åsa Maj Jonzon arbetar på Unga Lukas, en del av Sankt Lukas, som bildades 1939 av personer i vårdande yrken; läkare, socialarbetare och präster.  | Foto:  Erik Maj Gunnarsson

I Stockholm finns en grupp volontärer

En talare i 1,6- och 2,6-miljonerklubbens talarhörna är Åsa Maj Jonzon, som är projektledare på Unga Lukas, ett stödforum på nätet riktat till unga.

– Chatten är hjärtat i Unga Lukas, två kvällar – snart tre kvällar – i veckan håller vi vår chatt öppen. Målet är fem dagar i veckan år 2020, säger hon.

Unga Lukas är den idéburna organisationen Sankt Lukas satsning på unga vuxna. Från Sankt Lukas beskrivs deras bärande idé handla om samtalet som läkande kraft.

Hon berättar att chatten startades år 2010 och just nu hör cirka 30 unga av sig varje kväll.

– I Lukaschatten kan du prata anonymt om livsfrågor – allt från studieval och hur du kan träffa vänner, till mobbing och djupa självmordstankar. Det fina är att vi kan vara en ingång till att våga prata om hur du mår och vad du känner. Att öppna den dörren är så viktigt, säger hon.

I Stockholm liksom på andra platser i landet finns grupper av volontärer med till exempel bakgrund som socialsekreterare, samtalsterapeuter eller sjuksköterskor, som chattar med de unga.

Vanliga samtalsämnen är ångest, depression och relationer.

– Vi på Sankt Lukas ser att samhället skulle behöva erbjuda och möjliggöra samtal till fler, inte minst unga. Jag är upprörd över att unga till exempel skär sig själva och ändå får vänta i lång kö för att komma till barn- och ungdomspsykiatrin och jag kämpar för mer samtalsmöjligheter för unga, säger hon.