Radar · Nyheter

Balettskola kastar ut nästan hälften av eleverna inför sjuan

Dansutbildningar har en särskild status i svensk skollag.

Sju av 16 elever i årskurs sex på Kungliga svenska balettskolan på Södermalm har fått beskedet att de inte är välkomna tillbaka till hösten, då de bedöms sakna förutsättningar att bli professionella dansare.

Sedan 2011 har svenska dansskolor en särskild förordning i skollagen som möjliggör elitsatsningar. Eleverna ska ha färdighetsprov inför årskurs 4-6, årskurs 7-9 och gymnasiet. Den som inte klarar proven får inte fortsätta på skolan.

– Jag tror att det här är det värsta som hänt i mitt barns liv. Det är det ingen som verkar bry sig om över huvud taget. Det här är den enda skolan i Sverige som slänger ut barn under deras tid i grundskolan, säger en förälder som vill vara anonym till Dagens Nyheter.

Proven bedöms av inte av skolans egna lärare, utan en jury med professionella dansare, koreografer och utbildningsansvariga från hela Norden, skriver tidningen. Beslutet fattas sedan av Rådet för dansarutbildning som organiseras under Skolverket. Enligt myndigheten var det ovanligt många som gallrades ut i år.

Skolans rektor Peter Green utesluter inte att systemet kring dansutbildningen borde ändras i framtiden, skriver DN.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt för dem som inte gått vidare. Jag tycker att man skulle kunna ha något annat system, men det är inte jag som bestämmer systemet, säger han till tidningen.