Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm 8–13 juni

Järvaveckan 12–16 juni lockar partiledare till Spånga IP.

Loppis: Burleskt och glamouröst

Loppmarknad för alla som älskar vintage- och retromode, burlesk och annat unikt. Chans att fynda kläder, skor, smycken, hattar, uniformer, kostymer, väskor och oändligt mycket mer från inbitna retrofiler till burleskartister som behöver rensa i kostymförrådet.
Tid: 11.00–16.00
Plats: Midsommargården, Telefonplan 3
Kostnad: 50 kronor

8 juni

Matvandring: Mat på söder

Gå en smakrik och anspråkslös matvandring i egen takt, själv eller tillsammans med vänner och andra matglada. Du förses med en karta och en meny där du vandrar dig fram till tio olika smakportioner på utvalda ställen. En promenad där du besöker restauranger, delis och barer. Veganalternativ erbjuds på samtliga ställen.
Tid: 11.00, 11.30, 12.00 och 12.30, 4–5 timmar
Plats: Midsommargården, elefonplan 3
Kostnad: 399 kronor

8 juni

Parkhäng: Picknick med utomhusbio

Packa picknickkorgen och kom och mys och umgås. Det blir dragspel, salsa, fiskdamm, ansiktsmålning och film på storduk utomhus. Den svenska dramakomedin Kungen av Atlantis, baserad på en sann historia, visas.
Tid: 17.00–22.30
Plats: Svandammsparken
Kostnad: gratis

9 juni är det fyrkryssning i Stockholms skärgård
9 juni är det fyrkryssning i Stockholms skärgård. | Foto: Hasse Holmberg/TT

9 juni

Stockholms skärgård: Fyrkryssning

Åk på en fyrkryssning där du får höra spännande historier och fakta under tiden du passerar närmare 100 fyrar. Under nattimmarna guidas vi under riktigt magiska fyrförhållanden. Upplev vår vackra skärgård även nattetid med hjälp av fyrarnas ljus.
Tid: 17.00–14.00
Plats: Stadsgårdshamnen
Kostnad: från 970 kronor

9 juni

Film: Sthlm Under Stjärnorna

Njut av en film utomhus under sommaren. Till och med den 25 augusti visas en en höjdarrulle varje söndagkväll på Tak. Det blir godingar som Call me by your name, Hämnden och Moonlight.
Tid: 19.00–22.00
Plats: Brunkebergstorg 2-4
Kostnad: gratis

9 juni

Konsert: Peter Jöback live

Han avslutade sin hyllade popteaterföreställning ”Med hjärtat som insats” på Cirkus i december och är nu på turné i Skandinavien. Även Stockholmspubliken få njuta av Peter Jöback när han gör stopp i Stockholm där han framför både nya låtar och tidigare klassiker, ackompanjerad av ett stort band under ledning av Kristofer Nergårdh.
Tid: 20.00–22.00
Plats: Gröna lund, Lilla Allmänna Gränd 9
Kostnad: 120 kronor före kl. 18, därefter 290 kronor

11 juni

Semestertips: Semester i Sverige

Vi bor i ett fantastiskt vackert land, varför åka långt när nästan allting finns nära? Hör Niklas Kämpargård, fotograf, skribent och självhushållare, berätta om tips för en mer klimatsmart semester och de olika pärlor Sverige har att erbjuda för semestern.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Akademibokhandeln, Götgatan 78
Kostnad: gratis

11 juni

Releasefest: Rymdens alfabet

I år är det 50 år sedan den första månlandningen och i boken I Rymdens alfabet ger sig Maria Küchen i kast med allt som har med rymden att göra, astronauterna, rymdbaserna, dräkterna, farkosterna, månlandningen och exakt vilken sorts penna det var som Buzz Aldrin tog hjälp av för att laga den trasiga strömbrytaren när det var dags att återvända till jorden. Samtal om boken, diktuppläsning med Petter Lindgren och musikframträdande av jazzsångerskan Lina Nyberg och pianisten Lisa Ullén.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Rönnells Antikvariat, Birger Jarlsgatan 32B
Kostnad: gratis

11 juni

Film: Bob Dylan: Don’t Look Back

DA Pennebakers Bob Dylan-dokumentär Don’t Look Now är en av de mest legendariska konsertfilmerna någonsin. En dokumentärfilmsklassiker där vi bland andra får möta Joan Baez, Donovan och Alan Price. I filmens klassiska öppningsscen skymtar även beatpoeten Allen Ginsberg.
Tid: 17.30–20.00
Plats: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82
Kostnad: 160–210 kronor

12 juni

Konferens: Klimatkulturkonferensen

En dag då det ges tid att utforska framtiden i skärningspunkten mellan konst och vetenskap, ett forum där konstnärer, forskare, studenter och politiker samlas för att diskutera framtiden ur ett klimatperspektiv. Syftet är se djupare på hur vi kan interagera med klimatförändringar utifrån konst och vetenskap när vi formar framtiden.
Tid: 10.30–16.30
Plats: Finlandsinstitutet Stockholm, Snickarbacken 4
Kostnad: gratis

12–16 juni

Samhällsengagemang: Järvaveckan

I juni är det återigen dags för Järvaveckan som vill minska avståndet mellan folk och folkvalda. Över 150 organisationer och företag finns på plats för att tillsammans med invånarna diskutera sin agenda. Chans att möta våra politiker och ta upp de frågor du brinner för.
Tid: 14.00–21.00
Plats: Spånga idrottsplats, Solhems hagväg 2
Kostnad: gratis

12 juni

Simning: Simsafari i Drevviken

Var med på simsafari med start och slut vid Sköndalsbadet. Tillsammans simmar och går eller springer alla med fokus på simning. Banan kan anpassas beroende på hur fort gruppen förflyttar sig. Det blir även lite tips om öppet vatten-simning och swimrun.
Tid: 18.30–21.00
Plats: Nils Brincks väg 11, Stora Sköndal
Kostnad: 300 kronor

13 juni

Pocketfest: Lästips för sommaren

Vill du ha tips på goa böcker till hängmattan? Få en massa tips på färska pocketböcker inför semestern, få lästips och träffa författarna Christian Unge, Anna Bågstam, Linda Skugge och Catharina Ingelman-Sundberg.
Tid: 15.00–19.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Kostnad: gratis

13 juni

Boksläpp: De okonventionella

Ny bok från Stockholmia förlag om och i samarbete med hemlösa. Fotografen och initiativtagare IngelaS har ingående porträtterat människor och vänner hon mött i sitt arbete på Stadsmissionens Center för hemlösa. Hon beskriver boken som ”ett konstprojekt om och i samarbete med gatans folk”. Bok, samtal, tilltugg, alkoholfri dryck samt mingel i fotoutställning.
Tid: 17.30–19.30
Plats: Stadsmuseet, Ryssgården
Kostnad: 150 kronor