Radar · Nyheter

Lidingö på väg mot tiggeriförbud

Tiggeri förbjöds i Vellinge 2018.

Lidingö vill förbjuda tiggeri. En splittrad kommunstyrelse fattade i veckan beslut om att föreslå förbud på vissa platser i kommunen. 

Moderaterna, Kristdemokraterna och det lokala Lidingöpartiet drev igenom förslaget, som nu ska ut på remiss till polisen och handlarna innan kommunfullmäktige kan avgöra frågan. Liberalerna sa nej, och oppositionen är starkt kritisk till beslutet.

– Det är ett slag i luften. Det åtgärdar inte problemen med situationen i Rumänien eller människohandel.  Det leder bara till stigmatisering och fördrivning av människor, ingen riktig hjälp, säger Patrik Sandström (MP), oppositionsråd, till Dagens Nyheter.

Kommunen har inte gjort någon kartläggning av Lidingöbornas egentliga inställning. Men kommunstyrelsens ordförande, Daniel Källenfors (M) försvarar förslaget med att Lidingöborna uppfattar tiggeri som otryggt:

– Vi har fått mycket inspel om att det känns otryggt, säger han till tidningen.

Förbudet ska bara gälla ett tiotal platser i kommunen, som Breviks centrum, Lidingö centrum och Rudboda torg.

För att förslaget ska gå igenom krävs dock stöd av Sverigedemokraterna, något oppositionen kritiserar:

– Det är första gången majoriteten låter SD avgöra ett politiskt beslut, säger Patrik Sandström till DN.

Lokala tiggeriförbud har tidigare införs i Vellinge, Staffanstorp och Katrineholms kommuner. För att tiggeriförbudet ska införas på Lidingö måste det klubbas i kommunfullmäktige och kan i så fall träda i kraft under senhösten.