Radar · Nyheter

KD rasar – Adaktusson utpekad som orsak

Kristdemokraternas Lars Adaktusson.

Kristdemokraterna (KD) må ha gått som tåget i opinionsundersökningarna – men i en färsk mätning från Expressen/Demoskop backar plötsligt partiet hela fyra procentenheter, till 7,5 procent.

Det förklaras med debatten om Europaparlamentarikern Lars Adaktusson och abortfrågan.

– Nedgången är betydligt större bland kvinnor och bland yngre, säger Demoskops opinionschef Peter Santesson till Expressen.

I SCB:s stora opinionsundersökning med drygt 9 000 svarande som kom i tisdags fick KD hela 13 procent. Men den gjordes mellan den 29 april och den 28 maj, så bara de som svarade i slutet av perioden hade tagit del av debatten kring hur Adaktusson röstat i abortfrågor i EU-parlamentet.

Expressen/Demoskop, med 1 614 svarande, gjordes mellan den 27 maj och den 3 juni och för Santesson råder det ingen tvekan om att det är debatten kring Adaktusson som givit effekt.

– Vi har aldrig sett en större förändring i KD:s stöd mellan två månader, så det här sticker ut. Det motsvarar att mer än ett helt folkparti har ställt sig upp och gått. Räknar man i antal väljare rör det sig om ett tapp på ungefär 260 000 KD-väljare på några veckor, säger han.

Nedgången för KD är statistiskt säkerställd. Moderaterna (M) ser ut att vara den stora vinnaren på KD:s tapp och får 18,2 procent – upp 2,5 procentenheter.

Opinionsundersökningen

Partiernas resultat i junimätningen av Expressen/Demoskop i procent. Förändringen i procentenheter jämfört med mätningen i maj inom parantes. Förändringen för KD är statistiskt säkerställd.
Socialdemokraterna: 27,1 (+0,5)
Sverigedemokraterna: 19,9 (+0,7)
Moderaterna: 18,2 (+2,5)
Centerpartiet: 8,9 (–0,2)
Vänsterpartiet: 8,0 (–0,7)
Kristdemokraterna: 7,5 (–4,0)
Miljöpartiet: 5,1 (+0,8)
Liberalerna: 3,8 (+0,7)
Övriga: 1,6 (–0,2)
Källa: Expressen/Demoskop