Radar · Nyheter

Stockholmsförsök med pant för påsar sprider sig i landet

Påsarna kan pantas på valfri återvinningsstation, med hjälp av en app.

Sedan ett år tillbaka har kunder kunnat panta plastpåsar från tre apotek i Stockholm på valfri återvinningsstation med hjälp av en app. Nu ska systemet utökas till ytterligare 38 apotek i landet.

Med hjälp av appen PantaPå går påsarna från Apoteket att panta på återvinningsstationer. När kunden skannar påsens stresckkod känner appen av återvinningsstationens gps-koordinater. Påsen sorteras behållaren för plastförpackningar, och panten sätts in på kundens bankkonto alternativt skänks till välgörande ändamål.

– Initiativet med pantbara påsar uppskattas av både kunder och medarbetare och efterfrågas också på fler orter. Därför är det roligt att vi nu öppnar möjligheten på ytterligare apotek från Överkalix i norr till Ystad i söder, säger Apotekets hållbarhetsdirektör Anna Rogmark.

Panten ligger på 1 krona för små påsar och 2 kr för stora. Pantbara påsar får ett annat värde än vanliga påsar, enligt Anna Rogmark:

– Tack vare det utökade värdet minskar vi risken att påsarna hamnar i naturen efter att vi har lämnat ifrån oss dem till kunden.

I Stockholm kan du köpa pantbara påsar på Apoteket i Mall of Scandinavia i Solna, Apoteket Kungsmyntan på Fridhemsplan och Apoteket Björnen på Medborgarplatsen.

Fakta om plast

Plast är det vanligaste skräpet, ofta engångsprodukter som kastas av konsumenter.
Plast i naturen försvinner aldrig helt utan bryts ned till mikroplast som kan ätas upp av vattenlevande djur. Därmed riskerar vi att få i oss plast via maten vi äter.

80 procent av skräpet i havet kommer från land. Varje timme spolas motsvarande fem badkar fulla med skräp i land vid Bohuskusten.
Källa: Håll Sverige Rent