Radar · Nyheter

Ungdomar strejkade för klimatet

Skolungdomar marscherade från Humlegården till Kungsträdgården i Stockholm.

Ungdomar runtom i Sverige och världen har åter strejkat från skolan för att demonstrera för klimatet. Enligt rörelsen Fridays for future deltar hundratusentals ungdomar världen över.

– Vi står inför en existentiell kris och tiden rinner ifrån oss, sade Greta Thunberg som talade i Stockholm.

Under fredagen genomfördes strejker för klimatet runtom i Sverige och i världen. I Stockholm fylldes gatorna i stadens centrala delar av skolungdomar, som med 16-åriga klimataktivisten Greta Thunberg i spetsen marscherade mot Kungsträdgården. Där väntade tal och liveframträdanden med olika artister.

Greta Thunberg höll tal i Kungsträdgården under den globala strejken för klimatet
Greta Thunberg höll tal i Kungsträdgården under den globala strejken för klimatet. | Foto: Janerik Henriksson/TT

Hejaropen var många när Greta Thunberg klev upp på scenen.

– Det senaste halvåret när jag har rest runt och hållit tal i Europa har jag blivit erbjuden hjälp att skriva om specifik klimatpolitik i specifika länder. Men det behövs egentligen inte för grundproblemet är detsamma: att det i stort sett inte görs något för att stoppa klimatkrisen, sade hon i sitt tal.

En av dem som var på plats i Kungsträdgården var nioåriga Pixie Swedenhammar.

– Jag är här för att det är viktigt med naturen och klimatet. Om inte naturen finns kan inte vi leva, sade hon.

Demonstrationen i Stockholm var en av många
Demonstrationen i Stockholm var en av många. Totalt arrangerades strejker för klimatet i över hundra länder. | Foto: Janerik Henriksson/TT

De flesta som hade samlats i Kungsträdgården var skolungdomar, men där fanns också föräldrar, mor- och farföräldrar och andra engagerade i olika åldrar.

Det är den andra globala strejken för klimatet som arrangeras av Fridays for future. Budskapet är bland annat att uppmana politiker att vara mer tydliga med vad de gör för att följa Parisavtalet och för att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader.

Enligt rörelsen deltar hundratusentals ungdomar runtom i världen i strejken. Först ut att börja demonstrera under fredagen var Australien och Nya Zeeland, sedan har strejkerna fortsatt.

På förhand hade 1 400 manifestationer i över 100 länder registrerats, i bland annat Frankrike, England, Nigeria och Nepal.

Strejk för klimatet

Den 24 maj genomfördes en global strejk för klimatet. Det är den andra globala strejken som arrangeras av rörelsen Fridays for future.
Strejker arrangerades på över 100 orter i Sverige och i över 100 länder runtom i världen.
I Stockholm demonstrerade runt 10 000 personer, enligt Fridays for future.
Rörelsen bakom strejken har växt fram med inspiration från Greta Thunbergs strejk, som hon startade den 20 augusti 2018.
Källa: TT