Energi · Stockholmskollen

Sommarkrubb på stormkök

Vill du slippa pulversoppan på sommarens tältsemester och i stället impa på tältkompisarna med sötpotatispommes eller en indisk gryta? Då kanske friluftsexperten och Bagisbon David Kihlbergs nya bok är nåt för dig – den första kokboken med helt vegetarisk friluftsmat för stormkök och lägereld.

Idén till boken Vegohajk som kom ut i början av maj fick David Kihlberg för omkring fem år sedan.

– Eftersom jag friluftsar mycket fick jag ofta frågor om att gå på tur från kompisar och bekanta. Många frågor handlade om maten eftersom det vegetariska utbudet bland frystorkad mat är dåligt, säger han.

Frystorkade färdigrätter innehåller ofta animalier, och därför ville David visa att det går att göra utmärkt vegomat på ett stormkök.

– Jag vill äta god mat som jag mår bra av både fysiskt och psykiskt, säger han.

Efter att ha varit lakto-ovo-vegetarian blev han för sex år sedan vegan. Det var en kombination av miljöfrågan och djurrättsetiska skäl som gjorde att han tog steget.

Vegohajk består av 65 recept med allt från snabblagade soppor till lyxiga middagar. Fokus ligger på torkad mat som är lätt att bära och håller länge.

– Det kan uppfattas som krångligt att torka mat men det är väldigt enkelt. Det behövs bara en vanlig ugn, säger David Kihlberg.

Ordet hajk används som synonym till utflykt inom scoutrörelsen. Ordet kommer från det engelska ordet hike, som betyder vandring, men kan även innebära att ta sig fram med cykel, kanot eller skidor.

I boken kan du lära dig om matlagning i naturen och få tips för att själv kunna utveckla egna hajkrecept. Recepten riktar sig till såväl nybörjare som friluftsveteraner.

Recepten i kokboken kom till på primärt två sätt. David utgick från ett antal goda maträtter som han sedan ”hajkifierade och veganiserade”, det vill säga att en del ingredienser fick torkas, en del bytas ut mot veganska alternativ och en del rationaliseras bort. Han utgick också från produkter som är bra att äta på en hajk och testade sig fram till goda rätter med dessa.

Sedan han började med kokboken har han lagt ut innehåll på sitt instagramkonto Vegohajk både för att dela med sig av tips och för att motivera sig själv i arbetet med boken. Där varvas vackra vyer med recept och tips.

– Jag förbereder maten i portionsförpackningar så är det bara att koka upp och tillsätta fett när jag är ute. Maten torkar dåligt om det är fett i den.

Till vardags arbetar David Kihlberg som chef för klimat och juridik på Naturskyddsföreningen. Ända sedan han var barn har han vistats mycket i skogen. En favoritdestination är nationalparken Tyresta, cirka 20 kilometer sydost om centrala Stockholm.

– Det känns som riktig vildmark fastän det är i stan. Ett annat ställe jag gillar är Utö i skärgården, där är det jättefint att cykla.

David Kihlbergs tips för en bra vegohajk

1. Krångla inte till det när du ska ut. Ska du bara vara ute över helgen kan du bära med dig vanlig mat. Det viktiga är att ta sig ut.
2. Ska du ge dig ut på en längre tur är det relevant med torkad mat. Det är godare och mer varierat att torka mat själv än att köpa.
3. Prova fram egna recept.

Tofu tikka masala

Torkad tofu finns i många asiatiska livsmedelsaffärer under lite olika namn (t ex dried bean thread, bean curd, soy bean sheets). Det är snabblagat och perfekt på hajk. Här i en riktigt krämig och kryddig indisk rätt.

2 portioner

Torrvikt: 270 g
Energi: ca 1 300 kcal

Ingredienser:

Att torka:
2 morötter
1 röd lök

Torrt:

70 g torkad tofu
1½ dl cashewnötter
3 msk tomatsoppepulver
2 msk kokosmjölkspulver
2 tsk garam masala
1 tsk curry
1 tsk ingefära
1 tsk vitlökspulver
1 tsk paprika
1 tsk socker
½ tsk kardemumma
½ tsk koriander
½ tsk gurkmeja
½ tsk spiskummin
½ tsk cayennepeppar
1 krm salt
½ krm askorbinsyra.

Ta med:

1 msk olja
6 dl vatten.

Hemma

• Skiva och förväll morötterna. Hacka löken och torka ihop med morötterna på 50-60 grader.Mixa cashewnötter och alla andra torrvaror utom tofun till ett fint pulver. Bryt tofun i bitar och lägg i en påse ihop med de torkade grönsakerna och cashewpulvret.
• I naturen: Rör ut torrvarorna i vatten och koka upp. Låt dra tills tofun är mjuk och tillsätt olja. Servera med ris eller naanbröd.
• Variation: Lägg gärna till mer torkade grönsaker, till exempel broccoli, vitkål eller gröna ärtor. Det går att byta mixade cashewnötter mot mandelmjöl om du föredrar det, det blir inte riktigt lika krämigt men nästan.
• Hoppa torkning: Morot kan uteslutas eller tas med färsk, och lök kan bytas mot 2 tsk lökpulver.