Energi · På gång i Stockholm

På gång i Stockholm

Återvinningsfest vid Hornstull.

Workshop: Händelser i Skarpnäck

Känner du till någon spännande händelse från Skarpnäck, något som hände i helgen eller från historien? Visste du att ett sovjetiskt flygplan nödlandade i Skarpnäck på 1930-talet, eller att det fanns en hundkapplöpningsbana på fältet? Gör en kort animerad film om en händelse i Skarpnäck – eller något som kanske skulle kunna ha hänt. För barn och ungdomar 7–18 år.
Tid: 13.00–17.00
Plats: Pilvingegatan 22, Skarpnäck
Kostnad: Gratis.

25–28 maj

Konst och design: Examensutställning

Möt framtiden inom visuell kommunikation, form och mode genom att besöka årets examensutställning What’s next? på Beckmans Designhögskola. Sistaårs-studenterna på modeprogrammet visar sina -examenskollektioner.
Tid: Lördag–söndag 11.00-16.00, måndag–tisdag 12.00-19.00.
Plats: Beckmans College of Design,
Brahegatan 10
Kostnad: Gratis.

25 maj

Indisk Kulturfestival

En heldag med indisk kultur. Det blir yoga, dans till musik från klassisk stil till Bolly-wood, seminarier och förstås indisk mat. På plats finns pop up-restauranger med mat från olika delar av Indien.
Tid: 09.30–22.30
Plats: Kungsträdgården
Kostnad: Gratis.

Återbruk: Bagis Megaloppis

Fynda, återbruka och ha en trevlig dag. För 12 året i rad är det dags igen för Bagarmossens stora loppmarknad på torget.
Tid: 10.00–15.00
Plats: Torget, Bagarmossen
Kostnad: Gratis.

Festival: Nördparad

Fira den internationella nörddagen genom att vara med i en magisk parad med härliga dräkter genom Stockholm. Följ med i tåget bland cosplayare, lajvare och entusiaster, klä ut dig till din favoritkaraktär. Det blir marknad, spännande scenuppträdanden – roligt, kreativt och nördigt.
Tid: 12.30–16.00
Plats: Strömparterren framför Medeltidsmuseet
Kostnad: Gratis.

Historia: Den lesbiska härvan

Hör Johanna Törnros, Stadsarkivet, berätta— historien om den lesbiska härvan som -utspelade sig året innan homosexualitet -avkriminaliserades 1944. I april 1943 -griper polisen fem kvinnor för att de ägnat sig åt ”otukt, som mot naturen är”. Tidigare hade nästan uteslutande män åtalats för det brottet.
Tid: 13.00–14.00
Plats: Stockholms stadsarkiv, Kungs–
klippan 6
Kostnad: Gratis.

Yoga
Yoga. Foto: Zoltan Balogh / TT

26 maj

Träning: Yogafestival

Under en heldag arrangeras en yoga- och veganfestival med en mängd olika yoga-klasser att vara med på. Det blir även -vegansk mat och dryck tillagad av inbjudna kockar. Det blir även särskilda yogaklasser för barn.
Tid: 09.00–19.00
Plats: Lavalhallen, Gustaf De Lavals Torg 8
Kostnad: 85–100 kronor, barn under 14
gratis.

Miljö: Återvinningsfest

För femtonde året i rad arrangeras Nordens största loppis i Hornstull. Kvarteren väster och öster om Långholmsgatan förvandlas till en folkfest när Hornstullsborna säljer eller skänker bort sina prylar.
Tid: 10.00–16.00
Plats: Hornstull
Kostnad: Gratis.

Kulturmöten: Kultur som mötesplats

Upplev eller prova på kultur i olika former som dans, musik, teater, hantverk, teckning och måleri. Möt kultur tillsammans och lär mer om och av varandra. Skapa i språkkaféet, fika och prata. Chans att dela erfarenheter och skapa gemensamma -minnen med andra.
Tid: 13.00–16.00
Plats: Midsommargården, Telefonplan 3
Kostnad: Gratis.

Skattjakt: Glömda drakar och skatter

Följ med på skattjakt för barn i Gamla stan. Med hjälp av en karta, lite problemlösning och ledtrådar ur historien går turen genom smala prång och gränder.
Tid: 15.00–16.30
Plats: Gamla stan
Kostnad: 50 kronor.

27 maj

Umgänge och handarbete: Stickkafé

Fika och sticka med nya vänner. Kom och bli inspirerad i ett trevligt och kreativt sällskap. Ta med eget valfritt handarbete, det bjuds på fika på plats.
Tid: 13.30–16.00
Plats: Husby bibliotek, Edvard Griegs-gången 9
Kostnad: Gratis.

Stickning
Stickning. Foto: Jan Kåre Ness / NTB / TT

28 maj

Dansföreställning: Aim

Se nästa generation dansare framföra verksamma koreografers verk. Efter tre år på Yrkesdansarutbildningen tar akademins sistaårsstuderande sina första steg ut i världen genom att framföra sin slutproduktion Aim.
Tid: 18.00–19.00
Plats: Dansens hus, Barnhusgatan 14
Kostnad: 150 kronor, upp till 25 år
100 kronor.

Miljö: Filmvisning

Visning av Artifishal, en film om män-niskan, våra vatten och kampen för den vilda fiskens framtid. Filmen visar konsekvenserna av dammbyggen, fiskodlingar, fiskkläckerier och felprioriterade pengar, en ögonöppnare över vad som håller på att hända vår vilda fisk.
Tid: 19.00–20.30
Plats: Naturkompaniet, Sveavägen 62
Kostnad: Gratis.

29 maj

Musik: Lunchkonsert

Njut av musik över en lunch i vacker miljö. Mikhail Glinka, Grand Sextet i Ess-dur med bland andra Anders Wall, violin och Inese Klotina, piano.
Tid: 11.45–13.00
Plats: Kungliga Operan
Kostnad: 320 kronor inklusive lunch.

Poesiuppläsning

Har det poetiska språket en särskild förmåga att gestalta det sönderfallande och dementa? Hur gör man det språket till sitt eget? Poesi och samtal med poeterna Kalle Hedström Gustafsson och Jenny Tunedal. Därefter hålls ett samtal om den norska -efterkrigsdiktaren Gunvor Hofmo om förlusten som utgångspunkt för skrivandet. Samtalet leds av Elise Karlsson och Staffan Söderblom.
Tid: 18.00–20.00
Plats: Norstedts förlag, Tryckerigatan 4
Kostnad: 75 kronor.

Film och samtal: Under the wire

2012 gav sig krigsreportrarna Marie Colvin och Paul Conroy till det krigsdrabbade -Syrien för att rapportera om belägringen av staden Homs där tusentals civila satt i fällan med få chanser att fly undan den syriska regimens oavbrutna anfall. Endast en av dem återvände. Se den prisbelönta dokumentären Under the wire, en tankeväckande inblick i krigsreportrars och lokala, civila journalisters uppoffringar, och belyser vikten av internationellt samarbete för journalisters säkerhet och uttrycksfrihet, pressfrihet och demokrati.
Tid: 18.00–21.00
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1-5
Kostnad: Gratis.

Balett: Svansjön med Irina Kolesnikova

Den internationellt berömda ballerinan Irina Kolesnikova och de andra stjärnorna i St Petersburg Ballet theatre framför en fängslande uppsättning av Svansjön. Efter utsålda säsonger i London, Paris, Sydney och Singapore gör nu den globalt prisade St -Petersburg Ballet theatre sin debut i Stockholm där de ackompanjeras av St Petersburg Ballet theatre-orkestern.
Tid: 19.00–21.45
Plats: Cirkus, Djurgårdsslätten 43–45
Kostnad: 480–1 165 kronor.

Denis Rodkin och Irina Kolesnikova i St Petersburg Ballet theatre framför Svansjön
Denis Rodkin och Irina Kolesnikova i St Petersburg Ballet theatre framför Svansjön. Foto: AP Photo/Frank Augstei

Musik: Club Killers

Ett band av ytterligheter bjuder in till en kväll full av värme, energi, sväng, kärlek, kaos, samarbete, färger, rytmer och kanske lite politik. Men framför allt fest och livsglädje. Bandets första offentliga spelning på ett år och då med en ny repertoar, proppad med klassiker och nyskrivet material.
Tid: 20.00–23.00
Plats: Fasching, Kungsgatan 63
Kostnad: 200 kronor.

1 juni

Vandring: Andra världskrigets Stockholm

Gå på en vandring och lär dig om personerna bakom förvecklingarna, platsernas historia och dramatiken i Stockholm under kriget. Var vi nära ett krig i Sverige? Skulle vi klarat en invasion? Vilket var vårt främsta hot?
Tid: 15.30–17.00
Plats: Köpmantorget
Kostnad: 150 kronor kronor.

2 juni

Sport: Minsta maran

Ett skojigt lopp för de allra yngsta barnen mellan noll och fem år. Spring en bana på cirka 250 meter vid Östermalms IP. Innan start en kul uppvärmning och dans tilllsammans med maraharen Happy.
Tid: 10.00–14.00
Plats: Östermalms IP, Fiskartorpsvägen 2
Kostnad: 80 kronor.

Löpartävling för barn
Löpartävling för barn. Foto: Henrik Holmberg/TT

6 juni

Marknad: Hippie Market

Njut av en heldag i Vintervikens Trädgård som fylls med hantverk, hippie-prylar, konst, kläder, smycken och musik.  Ett -evenemang med fokus på lågt koldioxidavtryck och lokala råvaror med låg miljö-påverkan.
Tid: 12.00–22.00
Plats: Vintervikens Trädgård, Vinterviks-vägen 30
Kostnad: Gratis.

Kris Kristofferson på Glastonbury music festival, Worthy farm, Somerset, England
Kris Kristofferson på Glastonbury music festival, Worthy farm, Somerset, England. Foto: Grant Pollard/Invision/AP/

7 juni

Konsert: Countrylegend

Han har spelat in skivor med vännerna -Willie Nelson, Johnny Cash, Waylon -Jennings och Merle Haggard och är sedan länge invald i Country music Hall of fame. Upplev Kris Kristofferson i sällskap av -bandet The Strangers.
Tid: 20.00–22.00
Plats: Gröna lund
Kostnad: 120–290 kronor.