Energi · Mat med Jenny

En smakrik middag med thailändska influenser

En klassiker som tofugryta med röd curry går alltid hem.

Denna vecka serveras en middag med thailändska smaker. Till förrätt bjuds det på en frisk nudelsallad toppad med avokado och hackade cashewnötter. Varmrätten är en klassisk tofu- och currygryta med kokosmjölk, röd curry och självklart massor av koriander för den som önskar.

4 PORTIONER

ris- eller mungbönsnudlar

1 dl strimlad vitkål
2 rivna morötter
3 salladslökar
½ gurka
3 dl bladspenat
1 dl strimlad rödkål
2 avokados
1 dl cashewnötter
Dressing:
2 msk sesamolja
1 msk sojasås
1 dl rapsolja
1 msk finriven ingefära
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1 lime
sesamfrön

• Tillaga nudlarna enligt förpackningen. Vänd ner vitkål, morot och finhackad salladslök i en stor skål. Skala och riv gurkan och vänd ner. Vänd slutligen ner nudlarna och toppa med spenat, rödkål, hackad avokado och hackade nötter. Tänk på att inte röra om rödkålen för mycket, eftersom den lätt färgar av sig och hela rätten blir blå.

Rör samman vätskorna. Hacka chili och vitlök fint och rör ner. Avsluta med saften från limen och toppa med några nypor sesamfrön. Servera salladen i fyra skålar och ringla över dressingen.

Tofugryta med kokosmjölk och röd curry

4 PORTIONER

500 g tofu
2 msk sesamolja
3 msk sojasås
2 msk rapsolja
1 msk chilisås
4 potatisar
olja
paprikakrydda
2 st schalottenlökar
1 broccoli
1 röd paprika
1 liten zucchini

300 g champinjoner
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 cm färsk ingefära
1 burk kokosmjölk
3 tsk röd currypasta
1 tsk jordnötssmör
1 tsk farinsocker
1 lime
ris eller matvete
1 röd chili
1 kruka koriander
1 dl jordnötter

• Skär tofun i tärningar. Rör samman vätskorna och marinera sedan tofun i en låda med lock i 15–20 minuter. Vänd runt då och då. Stek sedan tofun tills den får en krispig yta.

Hacka under tiden löken tunt och värm upp en liten kastrull med cirka 1 cm olja till 130°. Fritera i 2–3 minuter och lägg sedan löken på en tallrik med hushållspapper för att rinna av.

Hacka grönsakerna och vitlöken. Riv ingefäran smått. Woka först broccolin och rör sedan ner resten av grönsakerna. De får gärna få färg men behålla tuggmotstånd. Rör samman kokosmjölk, currypasta och jordnötssmör och häll sedan blandningen i pannan. Låt puttra någon minut och smaka av med socker och pressad lime.

Servera gärna med matvete som är ett närproducerat och ekologiskt alternativ till ris. Lägg på tofu sist och vänd runt. Toppa med fint skivad chili, koriander och hackade jordnötter.