Radar · Nyheter

Arbetsplatser ska menscertifieras

Antonia Simon är ordförande för medlemsorganisationen Mensen, som anser att fler arbetsplatser bör inkludera mensperspektivet i sitt arbetsmiljöarbete.

Stockholmsbaserade organisationen Mensen vill öka medvetenheten kring menstruerande personers situation, och den stigmatisering det innebär. Nu ska de mencertifiera arbetsplatser.

– Det är en jämställdhetsfråga. Oavsett hälsa eller situation ska du på din arbetsplats kunna delta på samma villkor som andra och inte bli begränsad av tabun och styrande normer, säger Antonia Simon, ordförande för organisationen Mensen, vars mål är att minska menstabun och i samhällets alla rum öka medvetenheten i frågan.

Sedans starten 2013 har föreningen arbetat med fortbildande insatser kring mensrelaterade frågor. Under hösten 2018 beviljades Mensen stöd av Jämställdhetsmyndigheten att under 2019 pilottesta att menscertifiera arbetsplatser.

– Det handlar om att utforma en miljö som underlättar för menstruerande personer att vistas och kunna arbeta. Ingen höjer på ögonbrynen om man vill ha en nötfri eller parfymfri arbetsplats. Mensen är en av flera dimensioner i arbetsmiljöarbetet där arbetsgivaren måste ta hänsyn och anpassa, menar Antonia Simon.

Att arbeta bort tabun och stigmatisering kring mens är en del av organisationen Mensens arbete
Att arbeta bort tabun och stigmatisering kring mens är en del av organisationen Mensens arbete. Ett första steg kan vara att tillhandahålla mensskydd. På bilden: en menskopp.Foto: Leif R Jansson/TT

Appföretag först ut

Huvuddelen av menscertifieringen är en utbildning för anställda som ska ge kunskap kring menstruation. Organisationen Mensen ger skräddarsydd konsultation samt uppmanar ledningen att ta fram en handlingsplan för sitt fortsatta sitt arbete med mensfrågan.

Menscertifieringen ska med start nästa vecka testas av företaget bakom fotbollsappen Forza football. Projektet fortlöper fram till oktober. Josefin Eklund, varumärkesansvarig på Forza football, lider själv av stark PMS-migrän. Hon tvingas varje månad stanna hemma då hon inte orkar arbeta. I detta såg man Mensen som en viktig kunskapskälla och samarbetspartner, berättar hon:

– Det handlar om att öka medvetenheten på arbetsplatsen kring menstruella besvär så att förståelsen finns där när en mellan varven behöver vila eller vid tillfällen man väljer att arbeta hemifrån.

När det kommer till menskunskap på arbetsplatser finns få genomförda forskningsstudier. Mensen har tidigare utformat en enkät om mens och hälsa som besvarats av 800 personer. Av tillfrågade upplevde 57 procent att deras arbete påverkades av deras menscykel. 38 procent hade erfarenhet av en mensrelaterad situation som upplevdes som problematisk.

För att förbättra arbetsmiljöarbetet kring mens och hygien är första steget att du som verksamhet köper in mensskydd och andra sanitära delar. Men det viktigaste är att öka medvetenheten och förståelsen kring menstruella besvär, menar Antonia Simon.

– På grund av skammen och okunskapen väljer vissa livmoderbärare att förminska sina smärtor och bortförklara sin PMS eller menssmärta med att de har ont i huvudet. Stigmatiseringen leder till orättvisor och ett förminskat spelrum till deltagande hos menstruerande.

Många obekväma med mens

Nio av tio menstruerande kvinnor med mens uppger att de känner sig obekväma i sociala situationer och gör ansträngningar för att dölja att de har mens, enligt en rapport från hygienföretaget Essity. Var fjärde kvinna tror att valet att hålla tyst påverkar flickors självförtroende negativt.

I en global kontext har varannan flicka vid sitt första menstruationstillfälle inte tillräcklig kunskap om hur mensen påverkar hennes kropp. I vissa länder är tabut så starkt att man bli stämplad som oren och utesluts under menstruation från alla sociala aktiviteter. Enligt rapporten har företagen en stor roll att fylla med att utmana tabun kring mens.

Framöver hoppas Mensen att få besöka fler arbetsplatser. Hur ser exempelvis arbetssituationen ut hos menstruerande busschaufförer eller byggarbetare? Det undrar Antonia Simon, som är mycket nöjd med intresset för projektet. Flertalet företag har aktivt sökt upp organisationen och bett om att få bli certifierade.

– Att arbetsplatser innan vi ens hunnit genomföra vår första certifiering söker upp oss är förstås superkul. Vi sätter grunden för en inkluderande arbetsplats som har mensperspektivet som en del av arbetsmiljöarbetet. På sikt hoppas vi att vår certifiering inte ska behövas. Men det kommer nog dröja innan samhället raserat alla fördomar och synen på mens enbart bygger på kunskap och förståelse, tror Antonia Simon.

Opinionsbildar om mens

Medlemsorganisationen Mensens vision är ett samhälle där synen på menstruation är öppen, kunskapsbaserad och fördomsfri.
Föreningen startade som studiecirkel och har sedan dess fortsatt att arbeta opinionsbildande med workshops, utbildningar, filmvisningar, konst och pyssel.
Projekt som pågår just nu är Mensmegafonen för utökad menskunskap i skolan, Mensbildning – studiecirkel kring mens, och kampanjen Mens utan moms.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV