Energi · Stockholmskollen

Alger och naturvin på framtidens meny

Gröna proteiner spås ta allt större plats på våra tallrikar i framtiden.

Är vegovågen i färd att ersätta köttet permanent? Blir det laboratoriemat på middagsbordet – eller renässans för grödor från farmors tid? Syre Stockholms Anna Velander Gisslén har besökt utställningen Framtidens mat & dryck på Spritmuseum, och smakat deras framtidsmeny.

Trender kring mat, vad vi ska eller inte ska äta med olika typer av dieter som kommer och går, engagerar många. På Spritmuseum pågår nu utställningen Framtidens mat & dryck, om visioner, fakta och trender inom mat. Klimatfrågan finns genomgående med på olika vis men även hälsoaspekten är tydlig.

Utställningen samlar erfarenheter och fakta från dåtid till framtid om vårt förhållande till mat och dryck, och presenterar resultatet genom bildspel, intervjuer, foton och ordlekar.

”Naturligt vin” utan tillsatser och kemiska bekämpningsmedel
”Naturligt vin” utan tillsatser och kemiska bekämpningsmedel. Foto: Anna Velander Gisslén

Flea infallsvinklar

Redan i dag ser många intresset för den gröna kosten som en permanent förändring snarare än en trend. I utställningen visas flera infallsvinklar på ett kommande proteinskifte där det röda köttet närmar sig bäst-före-datum till förmån för mer hållbara proteinkällor. Efter en historisk tillbakablick radas olika alternativ upp. Grödor som odlats i Sverige under århundraden men glömts bort kommer tillbaka, till exempel Ölandsvete och Gotlandslins. Kommande generationer kan komma att njuta av mat som mor- och farföräldrar åt. Återkomsten av de här grödorna bidrar till ökad mångfald på våra åkrar.

Nya proteiner för bönderna istället för att fortsätta med ohållbar djurindustri, alltså. Och med ny teknik spås precisionsodling ta över där varje del av åkern optimeras med hänsyn till jord och tid. Men inte bara bonden kan få hjälp av ny teknik. Konsumenter skulle kunna få möjlighet att scanna av en produkt och därefter få följa varans väg från gård till butikshylla. Något som ger en chans att ställa krav på butiker om till exempel rättvisa arbetsvillkor och kvalitet.

Klimatsmart gryta med groddade baljväxter, havre, alger och solrosfrö
Klimatsmart gryta med groddade baljväxter, havre, alger och solrosfrö. Foto: Anna Velander Gisslén. 

Naturligt vin

Mitt i all kostfokuserad medvetenhet ska vi inte glömma dryckerna. Vin är en dryck som i dag kan lämna en del att önska. Till skillnad från andra livsmedel omfattas vin inte av kravet på innehållsförteckning. Det gör att mycket kan ske bakom ridåer där konsumenter hålls ovetande om vad det är som egentligen finns i drycken, något framtidens vindrickare knappast lär acceptera. I dag växer sig ”naturligt vin”, eller naturvin starkare bland dem som vill slippa tillsatser och kemiska bekämpningsmedel.

Vad gäller komjölk, en produkt som har stort klimatavtryck, presenterar utställningen en mängd olika grödor som fungerar för att skapa alternativ. Vissa av dem har redan vunnit marknadsandelar.

Vegetabiliska mjölkdrycker blir allt vanligare alternativ till komjölk med ett sortiment som fortsätter att växa
Vegetabiliska mjölkdrycker blir allt vanligare alternativ till komjölk med ett sortiment som fortsätter att växa. Foto: Anna Velander Gisslén. 

Framtidsmeny

Museet har tagit tankarna om hållbarhet vidare till sin egen restaurang i en ”framtidsmeny”. Restaurangen använder de resurser som finns till hands. En ingrediens som finns kvar sedan kvällen innan kan bli en smoothie istället för matsvinn. Under sommaren kommer säsongens blommor att fungera som smaksättning.

Menyn består bland annat av en gryta med baljväxter, havre och solrosfrö. Genom att grodda i stället för att koka baljväxter minskas energiåtgången. Grytan är kryddad med svart fänkål, vitlökspulver och fikonblad. Ett skum gjort på alger lyfter fram proteiner från havet. Det är både gott och mättande. Algernas smak finns subtilt där utan att ta över.

En svalkande milkshake utan komjölk, Nomilkshake, med smak av rabarber, får sommarminnena att skölja över en.

Störst behållning av utställningsupplevelsen får nog de som ännu inte funderat så mycket över vad dagens matnormer har för inverkan på hälsa och klimat. I bästa fall väntar de inte till framtiden med att lägga mer hållbar mat på tallriken.

Varans väg genom leverantörsledet till butikshyllan kan spåras med blockkedjeteknik
Varans väg genom leverantörsledet till butikshyllan kan spåras med blockkedjeteknik. Information om produkten laddas då upp i en ”blockkedja”, alltså en databas som är utspridd på olika platser och inte kan ändras i efterhand. Foto: Anna Velander Gisslén. 

Fakta

• Framtidens mat & dryck visas på Spritmuseet till den 5 november. Under utställning serverar museets restaurang en klimatmeny med bland annat en klimatsmart gryta (50 kr) och milkshake utan komjölk (40 kr).