Zoom

Vändpunkts Kitty Ehn: ”Grön tillväxt är hittepå”

"Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring", säger Kitty Ehn.

Om Sundbybergbon Kitty Ehn från nystartade Partiet Vändpunkt röstas in i EU-parlamentet ska hon kämpa för en rättvis klimatpolitik – och hon vill tala klarspråk om att det sker till ett pris:
– Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring.

Partiet Vändpunkt bildades i januari i år av den tidigare miljöpartistiska riksdagsledamoten Carl Schlyter. Med i partiet finns även MP-avhopparna Annika Lillemets och Valter Mutt.

Men etta på Vändpunkts lista till EU-valet är 26-åriga Sundbybergsbon och nationalekonomen Kitty Ehn.

– Jag är trött på alla fina ord medan de svenska utsläppen fortsätter att öka. Vi behöver utlysa ett klimatnödläge för att politiker och befolkningen ska förstå allvaret och så att åtgärder sätts in i den magnitud som behövs, säger hon.

Kitty Ehn menar att EU:s klimatpolitik behöver reformeras i grunden. Hon vill skapa en klimatfond för omställningsarbetet där medlemsländerna kan söka pengar för att uppnå utsläppsminskningar.

– EU behöver arbeta för att möta klimatkrisen och minska klyftorna mellan människor. Den växande högerextremismen i EU är mycket oroande.

Enligt Kitty Ehn är ökade klyftor och minskad trygghet i många EU-länder roten till problemet.

– Därför är det nödvändigt att minska klyftorna både ekonomiskt och socialt.

Många av EU-debatterna som förts i media bjuder endast in partier som för närvarande sitter i EU-parlamentet. Men Kitty Ehn menar att hennes parti ändå har fått delta och synas, på lokal nivå.

"Alla vill lappa och laga vårt trasiga system"

– Alla vill lappa och laga vårt trasiga system utom Vändpunkt, som vill förändra hela systemet! Vi vill ha ett system som ger oss en rimlig chans att nå våra klimatmål, säger hon.

Hon betonar att det behövs en röst som ”vågar säga en obekväm sanning”.

– Vi är det enda partiet som vågar tala om en omställning som även betyder en uppoffring, särskilt för dem som står för de största utsläppen. Det handlar om gå tillbaka till vad som är viktigt. Mer prylar och resor bidrar inte till utveckling och välmående.

Svenskens utsläpp av växthusgaser är cirka 11 ton koldioxid per person och år. Enligt många forskare måste vårt avtryck minskas till 1-2 ton för att leva inom planetens gränser.

Vad betyder ekonomisk hållbarhet? Hur ser du på relationen mellan ekonomisk tillväxt och ekologisk hållbarhet?

– Grön tillväxt är hittepå. Ökad tillväxt går inte ihop med minskade utsläpp. Vi måste slå av på tillväxten så att inte människor sliter ut sig och planeten bränns upp.

Ekonomi ska vara ett medel och inget självändamål, menar hon.

– Grundorsaken till vår tids största samhälls- och miljöproblem är att vi har ett ekonomiskt system som är gjort för att lösa gamla problem. I dag är det inte längre förmågan att producera som begränsar välmåendet, vi kan tillverka betydligt mer än vad vi behöver. Dagens utmaning är att spara på resurserna och fördela dem någorlunda rättvist.

– Ett hållbart samhälle sätter människan och planeten i fokus. Det är ett samhälle där vi minskar klyftorna mellan rik och fattig, stad och landsbygd. 
Då kan vi också genomföra det som behövs för att lösa klimatkrisen.

Lagstiftning som går i linje med vetenskapen

Kitty Ehns politiska engagemang startade tidigt.

– När min högstadieskola hotades av nedläggning svarade vi med en kampanj för att bevara skolan. När vi lyckades rädda skolan insåg jag vikten av organisering, säger hon.

En annan kamp som påverkade henne under uppväxten var lokal skogsskövling. Hon berättar att hon då upptäckte klimatfrågan som hon sedan insåg var en ödesfråga.

– Som 16-åring startade jag föreningen Green Teens och som 19-åring åkte jag på mitt första klimattoppmöte. Det var en ögonöppnare. Då insåg jag att klimatpolitiken inte handlade om klimatet utan om pengar.

Det ledde henne till studier i nationalekonomi. Hon arbetar i dag på pensionsbolaget SPP men är nu tjänstledig för att arbeta med valkampanjen.

– Jag jobbar i finansbranschen och ser varje dag hur styrda vi är av politiska beslut för att kunna ställa om. Vi behöver en lagstiftning som går i linje med vad vetenskapen säger om att ställa om.

EU-valmanifest för partiet Vändpunkt

Vändpunkts vision är ett EU som helt ändrar riktning. Vi vill att EU ska driva arbetet framåt i de stora, avgörande frågorna, men låta människor bestämma så mycket om sina egna liv som möjligt. EU ska nedprioritera de ekonomiska tillväxtmålen och i stället göra klimatarbetet, kampen mot artutrotningen och de växande klyftorna till sin huvuduppgift.
Bland förslagen finns radikalt förändrade mål för EU:s arbete, sänkt EU-avgift för de medlemsländer som minskar socioekonomiska klyftor och ändrade statsstödsregler för att omöjliggöra allt stöd till verksamhet som låser fast oss i fortsatt fossilberoende.
I valmanifestet finns en rad mål under följande tio rubriker:
1. En klimat- och miljöpolitik som förenar
2. Ett EU där alla räknas
3. Decentralisering och mångfald i stället för superstat
4. Ett slut på gräddfilen för stora företag
5. En långsiktig migrationspolitik
6. Låt minskade utsläpp bli målet för handelspolitiken
7. Försvara sociala rättigheter i EU
8. En jordbrukspolitik för småskalighet, god djurhållning och långsiktigt brukande
9. AI, digitalisering, och ett fritt och öppet internet
10. Prioritera folkhälsa framför bolagsvinster
Källa: Partiet Vändpunkt