Energi

”Game of thrones”: Så undviker du spoilers

HBO-serien "Game of thrones" har gått i mål med sitt sista avsnitt.

Fantasyeposet ”Game of thrones” har gått i mål med sitt sista avsnitt. För den som inte gick upp extra tidigt för att titta innan jobbet eller skolan kan väntan och vägen till tv-soffan vara lång och minerad.

Men det finns sätt att undvika spoilers. Spoiler: att avslöja en viktig del av handlingen, till exempel slutet, i en film, tv-serie eller bok.

Begreppet har blivit så vedertaget även i svenska språket att ordet sedan några år tillbaka finns med i såväl Svensk ordbok som Svenska Akademiens ordlista.

För tittaren som verkligen inte vill riskera att få veta någonting i förväg finns det några konkreta tips. Det första är att undvika sociala medier, framför allt dagen efter ett avsnitt av en omtalad tv-serie har sänts eller en film har haft premiär.

På exempelvis mikrobloggen Twitter går det att ställa in ord – som ”Jon Snow”, ”drakar”, ”järntronen” – som ska blockeras från ens flöde, och många webbläsare har i dag liknande funktioner.

För den som arbetar i ett öppet kontorslandskap där personalen kan delas upp i falangerna ”tittat” respektive ”inte tittat” är det i första hand sunt förnuft och artighet som gäller, och i andra hand öronproppar eller hörlurar i den mån det är möjligt.

Preskriptionstiden för när ett ”Game of thrones”-avsnitt får diskuteras är nämligen väldigt kort, enligt Mattias Bergqvist, tv-kritiker på Expressen.

– Hela grejen med ”Game of thrones” framgångar bygger på det klassiska ”lägereldstittandet”. Precis som med SVT:s ”Vår tid är nu” tycker jag att regeln är att det är fritt fram att skriva om spoilers när ett avsnitt har sänts, och i fallet med ”Vår tid är nu” när det har sänts linjärt, säger han.

För Mattias Bergqvist är spoilers vardagsmat. Han skriver under vinjetten ”Spoiler alert” och anser inte att någonting i en berättelse förtas bara för att handlingen avslöjas i förväg.

– Om någon blir dödad är jag mer intresserad av hur andra i berättelsen reagerar på att rollfiguren dör än att den rollfiguren faktiskt dör, säger han.

Spoilers, menar Mattias Bergqvist, kan till och med vara någonting positivt för den som vill kunna luta sig tillbaka och njuta av en serie utan att spänt sitta och vänta på eventuella överraskningar.

– Jag tror att många missar nyanser och det visuellt kreativa arbetet som sker i många serier just på grund av att man sitter och väntar på det som ska hända härnäst. Många gånger är det inte det chockerande eller överraskningarna som lever vidare. En bra serie ska och måste klara flera omgångar av tittning.

I slutänden bör även den som ägnar sig åt spoilerverksamhet tänka sig för, eftersom det är ett tveeggat svärd. Nyligen blev en man i Hongkong misshandlad utanför en biograf när köande biobesökare tröttnade på att mannen högljutt avslöjade handlingen i filmen ”Avengers: Endgame”.

Så undviker du spoilers

Låt bli att gå in på sociala meder tills du hunnit titta på till exempel tv-avsnittet eller filmen i fråga.
Om det inte är möjligt, gå in på dina användarinställningar i till exempel Twitter och lägg till nyckelord som ska blockeras i ditt flöde.
Stäng av pushnotiser i mobiltelefonen.
Flera webbläsare har nedladdningsbara tillägg ämnade åt just spoilerprevention.
Extremlösningen: Undvik kontakt med andra människor tills du tittat.
Källa: TT