Radar · Nyheter

Erbjuder gravtvätt – många anhöriga upprörda

Gravstenar och kors bland tallar på Skogskyrkogården i södra Stockholm.

Tusentals stockholmare har fått ett brev där ett företag erbjuder tvätt av anhörigas gravar. Företaget ska ha fått ut över 100 000 namn och nummer på gravarna och hos kyrkogårdsförvaltningen är man nedringda av upprörda människor som undrar om brevet.

Brevet är förvillande likt en faktura med ordet ”erbjudande” skrivet med liten stil. På blanketten står ”tvätt av gravsten 580.00 SEK”.

– Risken finns att många tror att de måste betala. Det är inte säkert att man uppfattar ordet erbjudande, säger Denny Lorentzen, vars mammas grav finns på Skogskyrkogården, till Mitt i Stockholm.

Det står heller inte något om vad gravtvätt innebär eller när det ska ske och det normala är väl att man betalar när en tjänst har utförts, påpekar Denny Lorentzen.

Hos kyrkogårdsförvaltningen uppskattar man att vartannat samtal som kommer till kontoret handlar om ”erbjudandet”.

– Bara i dag har vi fått ungefär 70 samtal, och vi får också många mejl. Folk undrar om det är ett blufföretag och om hur företaget fått deras adresser. De berättar också om hur otrevligt bemötta de har blivit när de ringt företaget, säger Göran Höglund, avdelningschef vid kyrkogårdsförvaltningens administrativa avdelning.

Företaget har begärt ut namnen på alla privatpersoner som är gravrättsinnehavare i Stockholms stad och kunde få ut uppgifterna eftersom det är allmänna handlingar.

Mitt i har sökt företaget flera gånger utan att få svar.