Energi

Det digitala systerskapet växer

Facebookgruppen "Heja livet", som grundades av Carro Levy och Emely Crona Stenberg, kan beskrivas som ett intimt publikt rum.

Nästan hundra tusen systrar. Det får man om man är medlem i nätverket ”Heja livet”. Nätverket startades för att visa att kvinnor kan ge stöd till varandra – och har blivit ett positivt monster.

Det är ungefär fyra år sedan som Emely Crona Stenberg och Carro Levy möttes i Stockholms pr-värld och konstaterade att det var en ganska tuff miljö med vassa armbågar.

– Jag ville visa att det finns andra sätt att jobba på, att det faktiskt funkar att inte vara så hårda mot varandra. Jag och Carro bestämde oss för att starta en Facebookgrupp för att utmana bilden av att kvinnor inte kan samarbeta, säger Emely Crona Stenberg.

Från början var tanken att gruppen också skulle träffas i den fysiska världen, men det visade sig att ingen riktigt hade tid. Nätverket utvecklades till att bli i första hand ett digitalt mötesrum. 

"Vi har så många solskenshistorier att vi inte riktigt vet var vi ska börja, det är nästan övermäktigt", säger Carro Levy
"Vi har så många solskenshistorier att vi inte riktigt vet var vi ska börja, det är nästan övermäktigt", säger Carro Levy. | Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter att Emely och Carro hade bjudit in sina vänner och bekanta till gruppen växte den snabbt. I dag är medlemsantalet nästan uppe i hundra tusen.

– Vi brukar skoja om att vi har skapat ett positivt monster som håller på att ta över världen, säger Emely, och Carro tillägger:

– Något egentligt mål med hur många vi skulle bli hade vi egentligen inte, vi hade ingen tanke på att det skulle bli så stort. Det blev en kul chock!

Gruppen kom rätt i tiden, resonerar de. När metoo-rörelsen briserade talade man mycket om systerskap och digitala rum där man kunde känna förtroende. 

– Grundidén med ”Heja livet” är att det ska vara en trygg plats på internet, en famn, att ingen ska känna sig ensam. Internet är fantastiskt, men där finns människor som inte är snälla, folk kan vara jävliga. Vår grupp bygger på att man är respektfull och schysst, och vi är jättenoga med att det efterföljs, säger Emely.

– Det är fint att människor vågar dela förtroenden här. Medlemmarna värnar om den fina stämningen, om någon skulle skriva något taskigt skulle det verkligen sticka ut. En del har frågat hur det kommer sig att det är så snällt i vår grupp och det är så deppigt att en sådan fråga ställs. Att vi är vänliga borde vara normen, säger Carro.  

"Vår grupp bygger på att man måste vara respektfull och schysst, och vi är jättenoga med att det efterföljs", säger Emely Crona Stenberg
"Vår grupp bygger på att man måste vara respektfull och schysst, och vi är jättenoga med att det efterföljs", säger Emely Crona Stenberg. | Foto: Janerik Henriksson/TT

Nätverket är bara öppet för dem som identifierar sig som kvinnor, och några planer på att släppa in män finns inte i dag.

– Vi får förfrågningar från män som säger att de också vill ingå i en grupp med så fin stämning, och vi uppmuntrar dem att starta egna grupper. Vi för ingen kamp mot män, men den här gruppen bygger på systerskap, säger Emely och tillägger att i framtiden kommer män att inkluderas på något sätt eftersom alla måste vara med på tåget för att samhället ska bli bättre. Men än har de inte hittat rätt form.

Nätverket fungerar inte bara som en diskussionsgrupp. Nätverket sträcker sig också ut i den fysiska, konkreta världen.

– Vi har så många solskenshistorier att vi inte riktigt vet var vi ska börja, det är nästan övermäktigt. Det är alltifrån att medlemmarna hittat investerare till sina företag till att de har funnit kärleken eller fått en bostad, säger Carro Levy.

I dag jobbar både Carro och Emely heltid med ”Heja livet”. Att administrera gruppen kräver sitt hantverk – till exempel ska varje inlägg och varje medlem godkännas manuellt och diskussionstrådar sorteras. Nätverket utvecklas också hela tiden, och för att kunna göra det och försörja sig på arbetet har man samarbeten med olika företag.

– Ibland blir vi ifrågasatta för det, det finns en uppfattning om att när man vill göra gott ska man också arbeta ideellt, men vi vill ju också att gruppen växer, säger Carro.

Bara kvinnor är välkomna i "Heja livet", som fokuserar på hur kvinnor kan utvecklas, både personligt och professionellt
Bara kvinnor är välkomna i "Heja livet", som fokuserar på hur kvinnor kan utvecklas, både personligt och professionellt. Gruppen närmar sig hundra tusen medlemmar. De flesta är mellan 25 och 35 år, men både yngre och äldre är med. | Foto: Jacob Lund/Shutterstock.com

Gruppen står på tre ben – entreprenörskap, personlig utveckling och kvinnohälsa. I somras ordnande de exempelvis en seglats i Grekland.

– Vi bjöd in tolv kvinnor som vi tycker har en positiv inverkan på samhället, bland andra hjärnforskaren Katarina Gospic. Kvinnorna höll i var sin workshop och alla tankar och all kunskap som delades under veckan kommer tillbaka till medlemmarna i form av bland annat events, föreläsningar och intervjuserier.

Nästa steg är att ”Heja livet” ska ta ytterligare ett steg ut ur skärmarna, bland annat genom att föreläsa i skolor. Ett nytt område som nätverket ska fokusera mer på är åldersdiskriminering.

– Tänk vad mycket vi kan lära av de äldre, vi vill få igång ett generationsutbyte på nätet, säger Emely. 

Berättelser från livet

Solskenshistorier från Facebookgruppen ”Heja livet”:
+ En medlem skrev ett inlägg om att hon inte hade någon att fira nyår med. Responsen blev stor och till slut var det 30 tjejer som aldrig förut hade träffats som firade tillsammans. Många av dem är i dag bästa vänner.
+ För cirka två år sedan erbjöd en medlem att skjutsa hem tjejer när de varit ute sent. Inlägget fick över tusen reaktioner och nu finns gruppen Kvinnoskjutsen i både Stockholm och Uppsala med över tvåtusen medlemmar.
+ En dotter gjorde ett inlägg om att hennes mamma ville träffa en partner. Hon fick massor av svar och några månader senare blev hon tillsammans med en man som var pappa till en annan medlem.  
+ En kvinna föreslog att man skulle starta en ”Heja livet”-kör. Kören har nu haft bland annat en julkonsert i Berwaldhallen i Stockholm.
+ En kvinna undrade om någon ville hjälpa henne att fira sin kompis som tog studenten men som inte kunde ha ett ”riktigt” firande eftersom hon lever med skyddad identitet. Ett trettiotal medlemmar överraskade studenten med presenter och blommor.
+ En medlem berättade att hon utsattes för våld i sin relation. Flera erbjöd såväl juridisk hjälp som stödboende. Tack vare responsen startades kvinnojouren We help women.
Källa: TT