Energi · Vegokollen

Gröna praliner lockar chokladälskare

Sphinx Birch är utbildad chocolatier och alla pralinerer som säljs på Green praline är handgjorda.

I februari öppnade Sphinx Birch och Michelle Cedendahl sitt konditori och chokladeri i Hökarängen. Här serveras förutom vackra och fantasifulla praliner även morotskaka, kladdkaka, punschrullar och chokladmousse – och allt är veganskt.

Stockholm har det senaste året begåvats med flera nya vegankaféer och restauranger, många med nytänkande och utmanande koncept. Green praline i Hökarängen är inget undantag.

Sphinx Birch och Michelle Cedendahl träffades på en konditor- och chocolatierutbildning i Schweiz 2017. De har en brokig samling av yrken och studier i bagaget. Sphinx har arbetat som ordningsvakt, studerat arkeologi och måltidskunskap. Michelle jobbade som tandläkare.

Bland kakor och praliner fann de varann och bestämde sig för att starta en verksamhet tillsammans. På grund av att Michelle Cedendahl är vegan och glutenintolerant var det enkelt för Green praline att välja en nisch. Det blev en rolig utmaning som slog väl ut.

Hit hittar nämligen inte bara veganer och allergiker, utan även andra nyfikna, berättar säger Sphinx Birch:

– Reaktionerna är överväldigande positiva. Veganer och glutenintoleranta är tacksamma för att vi öppnat och kan erbjuda ett utbud av bakverk och godsaker de kanske inte kunnat äta på flera år och de som kommer hit och fikar utan att veta att det är veganskt blir ofta överraskade över att det ”smakar som vanligt”.

Green praline har godsaker för alla chokladpreferenser, bland annat hasselnöt, lime och mörk chokladkola. Foto: Jens Birch Foto:
På vegankeramikern Kinga Kremers fat platsar praliner som mörk chokladkola, vaniljfondant, apelsin, yuzu, jordgubb/champagne och smokey passion.<br>Foto: Kinga Kremer Foto:
Öppna i helskärm
1 / 2

Rismjöl och kassava

Praliner står så klart i fokus på Green praline. Allt är egengjort och bland smaker som hasselnöt, lakritskola, hallon och mörk apelsin, finns också lite mer udda kombinationer som jordgubb/champagne och absint/lime. Eftersom bakverken inte är baserade på klassiska, välkända ingredienser, har de båda konditorerna fått tänka till lite extra.

– Vi arbetar med en uppsjö olika naturligt glutenfria mjöler, till exempel olika rismjöl, durra och bovete som vi blandar med olika stärkelser, bland annat från potatis och kassavarot. Istället för grädde använder vi oftast kokosgrädde, men när det inte går finns soja och glutenfri havre som alternativ. Vi letar ständigt efter nya alternativ till konventionella animaliska produkter och marknaden växer så det knakar, berättar Michelle Cedendahl.

Sphinx och Michelle räds inte att sticka ut och experimentera
Sphinx och Michelle räds inte att sticka ut och experimentera. En av pralinerna har smakkombinationen absint och lime. Foto: Jens Birch

Glass till sommaren

Den mysigt inredda lokalen på Hauptvägen 90 har precis fått upp sin nya skyltning. Hit kommer både tillresta och Hökarängsborna för att fika. Även den som har lite längre resväg kan njuta av Green pralines godsaker. På hemsidan finns nämligen en nätbutik där man kan beställa pralinaskar, chokladkakor, teer och lakrits. Det finns även möjlighet att köpa tårtor. För den som har ett behov av regelbundet chokladintag finns det också chokladprenumerationer att beställa.

Trots att kaféet bara är ett par månader gammalt finns det redan framtidsplaner.

– Nu har vi satsat rätt hårt på choklad och praliner, men snart är det sommar och då vill vi kunna servera egengjord glass. Vi jobbar också på att ta fram ett spännande tårtutbud så det kommer hända mycket framöver, berättar Sphinx Birch.