Glöd · Debatt

”Förbjud jakt med fällor”

I dag tillåts jakt med fällor i Sverige.

DEBATT Två hundar har suttit instängda i en rävfälla i skogen i en knapp månad! De hittades svårt utmärglade. Det har omtalats både på tv-nyheter och på Facebook. Som djurvän undrar man – hur många gånger har detta hänt något vilt djur, till exempel räv eller lokatt?

Jag anser att fällor vid jakt måste förbjudas, då de orsakar stort lidande för djuren. Ansvariga myndigheter tar inte sitt ansvar. Därför måste vi alla reagera, och kräva att fällor förbjuds.

I dag tillåts diverse olika fällor vid jakt i Sverige. De flesta människor är förmodligen omedvetna om denna grymma jakt som med våra myndigheters goda minne pågår i våra skogar. Ingen myndighet finns ute i skogarna som kontrollerar att saker och ting går ”rätt” till.

Det måste vara oerhört plågsamt och stressande för ett vilt djur att fastna i en av dessa fällor, även om det så ”bara” är för ett dygn. Lokatter river i sin desperation och panik av sig både klor och tänder för att försöka ta sig ur fällan! Från jägarhåll kan man få höra att det är en gammal fin jakttradition att bytet ska ha en chans att undkomma. Den dag bytet klarar sig undan, då ”lyfter jägaren på hatten” sade en jägare. Men om det nu är så att jägare vill ge djuren en chans att undkomma, varför tillåts och används då alla dessa fällor, och GPS på lösa hundar. Varför skaffar man större, starkare och uthålligare hundar som man kan jaga till exempel björn, lokatt och varg med?

Björnen som jagas av två lösa hundar utsätts för allvarlig stress då både kroppstemperatur och puls stiger till farliga nivåer. Lokatten som blir instängd i en fälla är chanslös när jägaren kommer och avlossar det dödande skottet. Är det inte dags nu för Sverige att avskaffa och förbjuda dessa avskyvärda tortyrliknande fångst- och jaktmetoder?

Onödigt lidande ska undvikas, sägs det. Men hos ansvarig myndighet i Sverige har man inte ens en definition av vad onödigt lidande är. Man svarar att det avgörs från fall till fall. Det hela är alltså väldigt godtyckligt. Att föda upp fåglar som släpps ut för att skjutas på, att skjuta på djur i en inhägnad – är inte det onödigt lidande? Allt detta tillåts i dag i Sverige. Det finns inte någon myndighet som tar ansvar för att våra vilda djur inte utsätts för lidande på grund av jakt. Dessutom har jägare sina långa tentakler in i de myndigheter och organisationer som är avsedda att skydda de vilda djuren. De vilda djuren är alltså totalt och hjälplöst beroende av dig och mig.

Däremot finns ett flertal NGO-organisationer, till exempel WWF, Greenpeace, BirdLi-
fe Sverige, Svenska rovdjursföreningen med flera. Jaktkritikerna är en organisation som värnar om alla vilda djur som utsätts för jakt. Gå gärna med i någon av dessa organisationer. Du behövs!

Nästa gång kanske det är din hund, katt eller ditt barn som fastnar i fällan. Förbjud de avskyvärda fällorna! De hör hemma i den grymma medeltiden och inte i vår moderna och upplysta tid.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV