Radar · Nyheter

Öberg tar över Försäkringskassan

Nils Öberg.

Nils Öberg är ny generaldirektör för Försäkringskassan. Han lämnar därmed motsvarande post på Kriminalvården, som han haft sedan 2012.

Det har gått över ett år sedan regeringen under uppmärksammade former petade den tidigare generaldirektören Ann-Marie Begler med några dagars varsel. Regeringen flyttade då generaldirektören för Inspektionen för socialförsäkringen, Maria Hemström Hemmingsson, till Försäkringskassan.

Hon har sedan dess fungerat som tillförordnad generaldirektör.

– Förtroende är något som är svårt att vinna, men lätt att förlora. Försäkringskassan ska ha högt förtroende av flera skäl, säger socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) vid en presskonferens och pekar bland annat på att detta är viktigt för att få acceptans för fattade beslut.

– Den som möter Försäkringskassan befinner sig inte sällan i en tuff situation, säger Strandhäll, och understryker att det är myndighetens ansvar att vägleda individer så att de känner sig trygga i processen.

– Jag är både glad och stolt över att vara med och bidra till en verksamhet som betyder så mycket för så många människor i vårt land, säger Nils Öberg på pressträffen, och tackar regeringen för visat förtroende.

Få myndigheter hanterar så stor andel av samhällets gemensamma tillgångar, och med det kommer också ett stort ansvar, säger Öberg, och understryker att det är viktigt att Försäkringskassan har högt förtroende hos allmänheten.

Han tar också upp förekomsten av hot mot medarbetare:
– Tjänstemän utmanas idag på ett sätt som var otänkbart för några decennier sedan. Det bekymrar mig.

Turerna kring chefsposten

Den 27 april förra året kallade dåvarande socialministern Annika Strandhäll (S) till presskonferens för att meddela att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler skulle bytas ut omedelbart. Beslutet var helt oväntat och Strandhäll hade svårt att förklara vad som låg bakom.
Maria Hemström Hemmingsson tillförordnades på samma pressträff som generaldirektör. Både hon, Begler och andra har sedan sökt tjänsten som generaldirektör, men regeringen har inte tillsatt någon permanent ännu.
Begler gjorde klart att hon hade velat fortsätta och hävdade senare i intervjuer att hon fick sparken för att regeringen var rädd att förlora valet på grund av debatten om Försäkringskassan som hjärtlös och stelbent byråkratisk.
Strandhäll sade att det inte alls handlade om det utan att Begler inte gjort nog för att se till att människor inte hamnar i limbo mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen, när de inte längre beviljas sjukpenning utan måste söka jobb.
Regeringen och Strandhäll KU-anmäldes för petningen av Begler och för närvarande granskar KU ärendet.
Källa: TT