Radar · Nyheter

LO vill se välfärdspakt med C och L

Karl-Petter Thorwaldsson, LO-ordförande.

LO vill se en välfärdspakt med Centern och Liberalerna, säger ordförande Karl-Petter Thorwaldsson i sitt förstamajtal i Kalmar.
– Det skulle kunna korta vårdköerna och förbättra äldrevården.

Enligt LO:s ekonomer behövs 30 miljarder kronor om året varje år till välfärden för att behålla nuvarande nivå fram till år 2022. Vill man förbättra lönerna och arbetsvillkoren krävs ytterligare sex miljarder om året.

LO kräver 36 miljarder om året de närmaste tre åren och vill att Socialdemokraterna bjuder in Centern och Liberalerna till förhandlingar om en ”välfärdspakt”.

– Hittills har samarbetet med Centern och Liberalerna mest handlat om att sänka skatterna. Vi vill att Socialdemokraterna ska ingå en välfärdspakt och höja anslagen med en procent av BNP per år under tre år.

Karl-Petter Thorwaldsson tror att man kan få gehör hos Centern och Liberalerna. Han har tagit kontakt med Annie Lööf och ska träffa henne.

–Jag hoppas verkligen att det här kan bli av. Sedan januariavtalet har det varit som ett vakuum där ingen pratar om vart vi är på väg. Det här är ju rolig politik – att bygga ut välfärden.

– Vill Annie Lööf hota med regeringskris för att få fortsätta att sänka skatterna för de rikaste, kan hon göra det. Vi vill gärna ha en rejäl välfärdsfajt!

Inom LO:s finns ett missnöje mot att ledningen inte markerat tydligare mot regeringens politik, som enligt kritikerna innebär försämringar av arbetsrätten och inskränkningar av strejkrätten. Karl-Petter Thorwaldsson, som i sitt första maj-tal säger att en stark fackföreningsrörelse kräver ett starkt socialdemokratiskt arbetarparti och tvärtom, håller inte med. Han tycker att LO-ledningen varit tydlig.

– Vi kommer aldrig någonsin att acceptera en arbetsrätt där arbetsgivaren kan välja och vraka eller där man tar bort turordningsreglerna.