Radar · Nyheter

KD utmanar arbetarrörelsen med familjedag

Familjen Wäppling, Annie, Jenny, Hannes och Joakim, demonstrerar med Kristdemokraterna i Västerås på första maj.

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna och på onsdagen samlades ett hundratal partianhängare för att hylla familjen.
– I den här polariseringen har det blivit så tydligt var Kristdemokraterna platsar, säger sympatisören Lorin Mayer Nordström.

Första maj är inte bara arbetarrörelsens dag, slår Kristdemokraterna fast. Denna dag samlades ett hundratal sympatisörer i Västerås för att inleda våren på sitt sätt – med familjen i centrum.

Plakat med budskap som ”Mer tid för barnen” och ”Inga fler utbrända mammor” talade sitt tydliga språk då skaran marscherade mot Sigmatorget och partiledaren Ebba Busch Thors tal.

– Vi har alltid familjemanifestation på familjens dag, som ju första maj från början var, säger Busch Thor till TT.

– Och nu så utmanar vi ju också Socialdemokraterna rejält kring att vara det parti som har bäst svar på, framför allt, hur man ska kunna lita på att välfärden fungerar.

Kristdemokraterna rusar i opinionsmätningarna. Inför valet i september förra året såg det ut som om partiet skulle kunna missa fyraprocentsspärren till riksdagen, men i en mätning nyligen var väljarstödet över tolv procent.

– Efter den här valrörelsen har det blivit så uppenbart vad Kristdemokraterna står för, säger sympatisören Lorin Mayer Nordström som var engagerad i ungdomsförbundet som barn men som nu lämnat politiken.

– De har kommit fram tydligare i den politiska diskussionen.

Evenemanget sammanfaller med det stundande EU-valet. Och ordet ”lagom” står därför också i centrum, där KD med sin slogan ”Make EU lagom again” räds att unionen ska börja lägga sig i sociala frågor.

– Man kan tycka att lagom känns konstigt och urvattnat, men det är precis det EU borde vara, säger Mayer Nordström.

Familjen har bott utomlands i flera år, bland annat i Tyskland och England.

– Jag har också en far som överlevt andra världskriget, så vi vet hur viktigt Europa är. Samtidigt ska man inte knäfalla för EU helt, vara passiv och inte se var det är på väg.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller tal under en manifestation på Sigmatorget i Västerås
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch håller tal under en manifestation på Sigmatorget i Västerås. | Foto: Per Groth/TT

På andra platser i landet demonstrerar nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), och Kristdemokraterna är tydliga också i den frågan.

Partiledaren Busch Thor förklarar:
– Vi har ju varit ganska ensamma om att driva att medlemskap i organisationer vars syfte är att med våld och andra sätt bedriva samhällsomstörtande aktiviteter ska vara förbjudna. Och vi menar att NMR bör klassas som den typen av organisation, säger hon.

– Nu är det flera partier som äntligen öppnar upp för det här. Och det är inte en dag för tidigt.