Zoom

Debatter, valguide och standup: Så får du klimatkoll inför EU-valet

Karin Sundby, ordförande för föreningen Klimatriksdagen talar på klimatmarschen som följde Klimatriksdagen 2018.

Klimatet är svenskars viktigaste fråga i EU-valet 26 maj. Men förra EU-valet använde bara varannan person sin röst, och idag vet sex av tio inte ens när valet är. Vill du få koll på vilka politiker som vill göra vad för klimatet finns en rad evenemang i Stockholm framöver.

Ett ödesval för klimatet. Så beskrivs EU-valet av föreningen Klimatriksdagen, som på lördag 4 maj anordnar en heldag om valet på Debaser vid Hornstull. 

– Redan 2020 måste vi bryta utsläppskurvan kraftigt nedåt sen halvera utsläppen för varje årtionde. Så den politik som EU driver under den kommande mandatperioden på fem år är avgörande för om vi ska klara det. Kraftfulla åtgärder är det som gäller, säger Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen. 

Föreningen är partipolitiskt obunden och arbetar för att sätta press på politikerna att agera i klimatfrågan. 2018 anordnades en klimatriksdag, med 250 motioner, varav 12 röstades fram och överlämnades till samtliga partier inför valet. 

– Det vi gör nu inför EU-valet är att uppmuntra de som väljs till EU-parlamentet att genomföra konkreta åtgärder, som att jobba utifrån en koldioxidbudget, säger Karin Sundby.

På lördagens EU-temadag på Debaser presenterar föreningen sitt ”Call-for-action”, som sedan kommer lämnas över till representanter från partierna som idag sitter i EU-parlamentet för Sverige. Bland åtgärderna som Klimatriksdagen föreslår finns även att inrätta en kriskommission inom EU för ett samlat och kraftfullt grepp för omställning. 

"Jag tror det är livsfarligt att förlora hoppet
"Jag tror det är livsfarligt att förlora hoppet. Forskare säger att möjlighetens fönster står öppet ett tag till", säger Karin Sundby, ordförande för Klimatriksdagen. | Foto: Jana Eriksson

Opartisk valguide

På programmet för temadagen på lördag finns även föredrag, diskussioner, EU-torg med valinformation från olika organisationer och en ”opartisk valguide”.

– Vi har bjudit in olika aktörer, bland annat Naturskyddsföreningen som har gått igenom hur parlamentarikerna har röstat hittills. Andra har tittat på den klimatpolitik som de vill driva igenom om de röstas in. Klimatriksdagens roll är inte att säga vad du ska rösta, utan ge information som man själv får bedöma, säger Sundby.

I förra EU-valet röstade endast 51 procent av landets röstberättigande, och enligt en ny opinionsundersökning gjord på uppdrag av DN vet bara fyra av tio av svenskarna att det är EU-val i maj. Karin Sundby tror att många saknar tillgänglig information. 

– Är man inte intresserad av politik är det inget som dyker upp i ens flöde. Folk har nog överlag varit lite mätta efter långa regeringbildningen. Politiker har också legat lite lågt, säger hon.

Vad tror du att Klimatriksdagen kan uppnå?
– Efter Klimatriksdagen förra året bjöds in till en interpellationsdebatt om våra motioner. Delar av motionerna vi röstade fram dyker upp i olika sammanhang, så det känns som att vi har ett visst gehör. Vi tror att de politiker som hamnar i parlamentet kan inspireras av det vi lyfter och att pressen underifrån kan få dem att våga sticka ut hakan lite.

Stand up ska locka nya målgrupper

Lördagen avslutas med fest och konsert under temat ”Use Your Voice”, där bland annat Ane Brun och Magnus Carlsson från Weeping Willows uppträder.

– Många gånger i klimatsammanhang behöver man skjutsen av att jättemånga går vi samman och gör nåt. Och man ska inte underskatta en peppig konsert, säger Karin Sundby.

Klimatriksdagen arrangerar även en EU-politisk debatt på Clarion Hotel den 15 maj, i samband med en stand-up-föreställning med bland annat Özz Nûjen. 

– Det är ett sätt att nå ut längre, att locka de som annars inte skulle gå til en debatt. Man kan behöva humorn som verktyg, för att inspireras och tända hoppets gnista, säger Karin Sundby.

Hur behåller du själv hoppet i tider då allt verkar gå åt fel håll?
– Jag tror det är livsfarligt att förlora hoppet. Forskare säger att möjlighetens fönster står öppet ett tag till. Det känns som att vi får släppa allt annat och göra allt vi kan. Eftervärlden kommer att titta tillbaka på den här tiden. Vi ska åtminstone kunna säga att vi gjorde allt vi kunde.

Här får du EU-valskoll på klimatet i Stockholm

4 maj 
EU CLIMATE VISION
Debaser, Hornstulls strand, 11-17 och 20-03
Klimatriksdagen bjuder in till en heldag för en kraftfull klimatpolitik i EU. Föreningen presenterar sitt ”Call-for-action”, som kommer lämnas över till representanter från riksdagspartierna. Därutöver föredrag, diskussioner, EU-torg med valinformation från olika organisationer, underhållning och inspiration. Dagen avslutas med fest och konsert under temat ”Use Your Voice”.
5 maj
EM I MILJÖPOLITIK 
Torpet, Studiefrämjandets lokal, Finntorpsvägen 3C, Nacka
Fältbiologerna och Studiefrämjandet anordnar debatt och utfrågning i Stockholm med Sveriges partier inför EU-valet.
Fika, mingel och bokbord från kl. 14.30. Själva debatten börjar kl. 15 och avslutas ca 16.30. 
15 maj
STÅ UPP FÖR KLIMATET – PARTIPOLITSK DEBATT OCH STAND UP
Bankettsalen, Clarion Hotel, Ringvägen 98, 17.30 – 20.30
Klimatriksdagen och EU-kommissionen i Sverige bjuder in till en debatt med representanter för de svenska riksdagspartier som sitter i EU-parlamentet.
En expertpanel  kommenterar politikernas svar, och bedömer chanserna att de olika partierna kan uppfylla Parisavtalets krav. Kvällen avslutas med en föreställning av stand-upartisten Özz Nujen med tre av Sveriges hetaste komiker.
Samtliga evenemang utom konserten på Hornstull är gratis. 

Klimatriksdagens förslag till svenska EU-parlamentariker

Klimat- och hållbarhetsmålen måste bli basen för all verksamhet och finansiering inom EU dvs budgeten för 2021-2027, inre marknad, investeringar, forskning, utveckling, jordbruksstöd, handelsavtal och EU:s roll i världen.
 Klimatriksdagen lyfter fram sex centrala områden där svenska EU-parlamentariker ska bidra till att flytta fram EU:s politik. Förslagen bottnar i de tolv motioner som röstades fram vid Klimatriksdagen inför riksdagsvalet 2018,  men har här bearbetats för att passa EU:s arbete och kompetensområde. Kraven gäller:
• att EU beslutar om snabb omställning för att möta växande hot mot hälsa, boende, jobb, infrastruktur med mera, och att människor i klimatfarliga arbeten får ny försörjning
• att EU använder sin omfattande rätt att lagstifta för snabb omställning
• att EU använder sin ekonomiska styrka för snabb och rättvis omställning mot ett samhälle med förnyelsebar, klimatneutral och hållbar energiproduktion
• att EU vidtar åtgärder på transportområdet som leder till fossilfria transporter och god infrastruktur
• att EU gör massiva satsningar på omställning till en förnyelsebar, klimatneutral och hållbar energisektor
• att jord- och skogsbruk liksom vattentäkter bidrar till kolbindning
• att EU upprättar en kriskommission för snabb omställning som
också inkluderar anpassningsåtgärder och massiv finansiering
Källa: CALL FOR ACTION – TILL SVENSKA EU-PARLAMENTARIKER: En akutplan i EU för klimatomställning – NU.