Radar · Nyheter

Finansministern sågar M:s skattereform

Finansminister Magdalena Andersson (S).

Moderaterna ska ta fram förslag på en ny skattereform som ska sänka det samlade skattetrycket. Finansminister Magdalena Andersson (S) kallar utspelet för ”verklighetsfrånvänt”.

Hon pekar på att Sverige kommer att behöva lägga stora resurser för att kunna ta hand om en åldrande befolkning, för att anställa fler i förskola och skola och för att stärka försvaret och polisen.

– Då är det verklighetsfrånvänt att gå fram med de mycket omfattande skattesänkningarna som M föreslår, säger Andersson.

Moderaterna har dock inte presenterat några siffror utan bara utgångspunkter för en framtida skattereform. Partiet inleder nu ett arbete med att ta fram konkreta förslag.

– Problemet är att deras övergripande ambition är att krympa samhället i ett läge när vi behöver göra precis tvärtom, säger Andersson.

Den rödgröna regeringen, Centern och Liberalerna har i den så kallade januariöverenskommelsen redan enats om att genomföra en ”omfattande” skattereform.

– Att gå fram med omfattande minskningar av det samlade skatteuttaget, det är min bedömning att det inte är möjligt, säger Andersson.

Både Centern och Liberalerna vill dock se ett sänkt samlat skattetryck och har också fått den rödgröna regeringen att lova att slopa värnskatten nästa år.

Den överenskomna skattereformen i januariöverenskommelsen ska innehålla bland annat sänkt skatt på jobb och företagande, sänkta marginalskatter och en skattepolitik för att nå miljö- och klimatmålen. Men den ska även utjämna dagens växande ekonomiska klyftor.

Moderaternas utgångspunkter är att en skattereform ska vara fullt finansierad med en utgiftsreform och med vissa höjda skatter, som miljöskatter. Målet är dock ett lägre samlat skattetryck.

– Det får inte vara ett höjt skattetryck, det är ett absolut minimum, säger partiledaren Ulf Kristersson.

Med en skattereform vill M öka drivkraften för arbete, bland annat genom att samtidigt genomföra en bidragsreform. Skillnaden mellan skatt på arbete och kapital behöver minska, enligt M. Det handlar framförallt om att sänka marginalskatterna.

– Med höjda kapitalskatter riskerar vi att kapital lämnar Sverige, säger M:s ekonomisk politiska talesperson Elisabeth Svantesson.

Moderaterna vill också att det lönar sig bättre att skaffa sig en hög utbildning även efter att den rödgröna regeringen avskaffat värnskatten 2020. Det handlar framförallt om att se över inkomstgränsen för när statlig skatt ska betalas.

M har varit skeptiska till den aviserade skattereformen från regeringen, C och L och hävdat att de partierna inte har någon gemensam bild av vad de vill uppnå. M-ledaren Ulf Kristersson stänger dock inte dörren för att vara med i diskussioner om M skulle få en inbjudan.

Men ett krav är att en skattereform ska ta sikte på de samhällsproblem M vill lösa, som svårigheter för utrikes födda att få jobb, en svag produktivitetsutveckling, en dåligt fungerande bostadsmarknad och klimathotet.

– Om skattesystemet är till för det och ett lägre samlat skattetryck, då är vi självklart med, säger Ulf Kristersson.